Έντι Ράμα: Στις 11 στο Γαλάτσι η ομιλία σε ομοεθνείς του – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Έντι Ράμα: Στις 11 στο Γαλάτσι η ομιλία σε ομοεθνείς του – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στο πόδι είναι σήμερα η Αθήνα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε «συναγερμό» εξαιτίας της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος θα μιλήσει στις 11 το πρωί σε συγκέντρωση ομοεθνών του στο κλειστό του Γαλατσίου.

Η εκδήλωση είναι υποτίθεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία το… 2025, αλλά στην πραγματικότητα όλοι συνδέουν την κίνηση του Ράμα με την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη. Αφενός διότι σήμερα είναι η επέτειος από τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Και αφετέρου επειδή πολλοί ερμηνεύουν την ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού ως «απάντηση» στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Στη σημερινή φιέστα του Ράμα αναμένεται να παραστούν υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και διευθυντικά στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης, στελέχη, μέλη και υποστηρικτές του κόμματός του, ενώ έχει οργανωθεί και ολόκληρη «κατάβαση» από οπαδούς, με λεωφορεία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα βρεθούν στο Γαλάτσι περί τους 5000 ανθρώπους και θα είναι η πρώτη τέτοια μεγάλη συγκέντρωση του Ράμα στη χώρα μας.
Μειονοτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μεταδίδουν από τη νότια Αλβανία ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να στείλει ο Ράμα μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή εργαλειοποίηση των Αλβανών μεταναστών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται επιβεβαιωμένο, ούτε το Μαξίμου το ενστερνίζεται ευθέως.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να υποβαθμίσει το όλο θέμα. Άλλωστε είναι μάλλον σαφές ότι ο Ράμα δεν έχει να προσφέρει κάτι στους ομοεθνείς του που μένουν στην Ελλάδα, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι το βασικό τους αίτημα – που είναι να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους – δεν πρόκειται να το ικανοποιήσει επισημαίνει χαρακτηριστικά το himara.gr παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ψήφο της διασποράς.

Στις εθνικές εκλογές της Αλβανίας, το 2021, ο Ράμα είχε μπλοκάρει την είσοδο στη χώρα για όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς την Αλβανία την περίοδο των εκλογών, ανακοινώνοντας καραντίνα 14 ημερών με αφορμή την πανδημία COVID 19 τότε.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντως στενά τις κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και θα ζυγίσει τα όσα θα πει, ειδικά εάν αυτά εμπεριέχουν ευθεία ή έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα ή συνιστούν επίθεση στην ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία. Και βεβαίως εάν δίνουν κάποια συνέχεια στην υπόθεση Μπελέρη αυτή καθαυτή.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο εντάσεων

Βασικός στόχος του Μαξίμου παράλληλα είναι να μην υπάρξουν εντάσεις ή οποιοδήποτε θέμα με την ασφάλεια της συγκέντρωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Ράμα μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος Αλβανίας οι οποίοι διαβιούν στην Ελλάδα και έχουν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν διαδήλωση.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, ενώ προγραμματίζονται μέχρι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Τα μέτρα ασφαλείας πρόκειται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με δεκάδες αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες, να βρίσκονται επί ποδός.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού, θα βρίσκονται σε εγρήγορση αστυνομικοί από την ΔΙ.ΑΣ., την Ασφάλεια, την Τροχαία, τα ΜΑΤ, την ΟΠΚΕ, την αντιτρομοκρατική.

Στον αττικό ουρανό θα πετάνε ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και drone, που θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα