Σχολική βία: Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης - Τι πιστεύουν οι μαθητές

Σχολική βία: Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης - Τι πιστεύουν οι μαθητές

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα μέτρα για την σχολική βία και για τα Τέμπη.

Για το εθνικό σχέδιο για το bullying αλλά και την κακοποίηση και την βία μίλησε ο κ. Καραγκούνης.

Φαίνεται πως υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτά τα μέτρα. Έχουν γίνει καταγγελίες, και στην ειδική πλατφόρμα γίνονται καταγγελίες, είναι σημαντικό τα παιδιά να καταγγέλλουν τον εκφοβισμό, γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε δολοφονίες. Έπρεπε να παρθούν μέτρα. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε. Έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια  και το θέμα είναι να στηριχθεί. Η αντιπολίτευση το κρίνει αρνητικά αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως, «αυτό που δημοσιεύτηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είπα. Είπα πως είναι λάθος να πληρώνει ο γονιός τα πάντα, και ό,τι κάνει το παιδί του. Είναι μοντάζ αυτό που μεταδόθηκε από κάποια μέσα. Υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει και ποινές διοικητικές μέσα στο σχολείο και μπορεί να υπάρχει ποινικό αδίκημα και να πληρώσει αυτός που πρέπει να πληρώσει. Είναι λάθος να καλείται ο γονιός να πληρώσει τις ζημιές που προκαλεί το παιδί του. Πρέπει όσο το δυνατόν αυτά τα ζητήματα να επιλύονται εντός της σχολικής κοινότητας. Το πράγμα πάει στις καταλήψεις, οι οποίες είναι μια μορφή αγώνα. Αρχίζουν και απειλούν γονείς ότι τις καταλήψεις και τις ζημιές των παιδιών τους, θα τις πληρώσουν οι γονείς τους. υπάρχει μία υποκρισία: αν εξαιρέσει κανείς την πλατφόρμα για τις καταγγελίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που δεν επιλύεται. Δεν ξέρω αν έχει συμβουλευτεί κάποιον επιστήμονα – παιδαγωγό η κυβέρνηση για να παίρνει αυτά τα μέτρα και φέρνει μία αυστηροποίηση ποινών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Και προσέθεσε: «Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της ΝΔ για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα όπου υπάρχει τα τελευταία χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα είναι ότι υπάρχει μία διάχυτη βία»

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Πρέπει να δούμε τις αίτιες όλων αυτών των θεμάτων οι οποίες διογκώνονται όσο περνάει ο καιρός. Πρέπει να δούμε μέσα στο σχολικό περιβάλλον, χρειάζονται άμεσα ακόμη περισσότεροι κοινωνιολόγοι, σχολικοί ψυχολογικοί, να ενταχθούν οι γονείς σε ομάδες που να είναι κοντά στα πράγματα. Να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα συνολικά, η κουλτούρα συνολικά. Η λογική της απόστασης από πολιτισμικές εκδηλώσεις, θέατρα, το διάβασμα δίνει την ευκαιρία σε κουλτούρα βίας να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μοναδικό στόχο να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι κάτι αντίθετο από αυτό που κάνουν σύγχρονα προοδευτικά συστήματα που επενδύουν στην ενσυναίσθηση και στη συλλογικότητα. Η τιμωρία είναι κάτι πρόσκαιρο. Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Πιερρακάκης, γιατί είχαν καταργηθεί όλα αυτά που έφερε η κυβέρνηση. Κανόνες παντού και να τηρούνται για όλους και πληρούνται από όλους», υπογράμμισε χατρακτηριστικα.

Η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα.

«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ. Πριν από κάποια χρόνια καταργήθηκε το μάθημα της κοινωνιολογίας. Τα παιδιά αυτά ζουν σε μία κοινωνία που οι γονείς έχουν υποστεί οικονομική κρίση, υπάρχει θυμός για κοινωνικά θέματα. Και όλα αυτά μέσω φτώχειας είναι καύσιμα για ακροδεξιές αντιλήψεις και φαινόμενα. Μια σοβαρή κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα πρέπει να παρέμβει στην ουσία του προβλήματος. Σε οποιασδήποτε μεταρρύθμιση κάνει η κυβέρνηση, αγνοεί την επιστημονική τεκμηρίωση. Να μπουν ειδικοί επιστήμονες. Δεν είναι το ζήτημα οι αποβολές, αυτό είναι το τελευταίο».

Για την παραδοχή του κ. Τερεζάκη για την μονταζιέρα στα Τέμπη και για τις υποκλοπές ο κ. Χρηστίδης τόνισε: «Ο κ. Ράμμος είναι επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής που έχει δεχθεί τεράστιες επιθέσεις από κυβερνητικά μέλη. Το πιο σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα ότι υπάρχει κράτος δικαίου αλλά δεν  το σέβεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί της. εμείς από την πρώτη στιγμή μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» και άλλων θέσαμε 3 ερωτήματα: ποιος πήρε τα ηχητικά, ποιος τα αλλοίωσε και ποιος τα διέρρευσε. Ή είναι κυβερνητικά στελέχη, ή η χώρα είναι μια μπανανία στην οποία όποιος θέλει, παίρνει συνομιλίες, τις αλλοιώνει και τις δίνει στον Τύπο. Και τα δυο η κυβέρνηση έχει πρόβλημα και είναι επικίνδυνη. Δεν μπορεί να μην ξέρει ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου».

Η κ. Πέρκα κατέληξε πως, «Είναι φανερή η συγκάλυψη που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Δεν έχουμε απαντήσει για το μπάζωμα, την μονταζιέρα ή για την έρευνα που δεν έγινε ενώ η κυβέρνηση ήξερε έναν χρόνο πριν».

Τι πιστεύουν οι μαθητές για το Εθνικό σχέδιο κατά του σχολικού εκφοβισμού

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Παρουσιάστηκε μάλιστα και ένα σποτ, μέσω του οποίου, όπως είπε ο υπουργός, «αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει».

Τα μέτρα

– Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτήν την στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή

– Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες

– Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο, τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης

– Θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο

– Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή, που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

«Τα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση»

«Τα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν, θα κριθούν», λέει, μιλώντας στο MEGA , ο Δημήτρης Τσολακίδης, διευθυντής 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, σχολείο στο οποίοι παρουσιάστηκαν τα μέτρα, παρουσία του πρωθυπουργού.

«Περιστατικά bullying υπάρχουν στο σχολείο, προσπαθώ όσο μπορώ να ελέγχω την κατάσταση. Μιλάμε με τα παιδιά, κάνουμε δράσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη, το μέτρο που κατά τον ίδιο είναι το πιο σημαντικό, είναι εκείνο «που μιλάει για τον αποκλεισμό μαθητών από τις εκδρομές».

«Όταν σε ένα τμήμα έχουμε έναν μαθητή που δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε, φοβόμαστε ότι εκτός σχολείου θα έχουμε κάποιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα είναι όλο το τμήμα να τιμωρείται, να μη μεταβαίνει εκτός σχολείου. Τώρα, αυτό το μέτρο, μας ελευθερώνει τα χέρια, τιμωρούμε έναν μαθητή, τα υπόλοιπα παιδιά θα μετακινηθούν, ο μαθητής θα μείνει στο σχολείο».

Τον σημαντικότερο ρόλο έχουν φυσικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των απιδιών.

«Δεν έχει νόημα αν ο γονέας δε συμμετέχει, αν είναι απέναντί μας. (…) Ο ρόλος των γονέων είναι καταλυτικός. Όταν έχουμε τους γονείς μαζί μας λύνονται τα προβλήματα, αν δεν τους έχουμε ταλαιπωρούμαστε όλοι».

«Θα βοηθήσει»

Πώς κρίνουν ωστόσο τα μέτρα οι μαθητές;

«Τα παιδιά μιλούν πιο εύκολα πίσω από το πληκτρολόγιο», λέει ο Νίκος, μαθητής Γυμνασίου, σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών.

«Αυτή η πλατφόρμα θα βοηθήσει πολλά παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους».

Όπως λέει ο νεαρός μαθητής:

«Έχω βρεθεί 2 φορές (σ.σ. παρών σε bullying). Τη μία δεν χρειάστηκε να παρέμβω γιατί το θύμα πήγε και μίλησε μόνο του στον διευθυντή του σχολείου, τη δεύτερη φορά χρειάστηκε να τραβήξω το ένα από τα δύο παιδιά μακριά γιατί υπήρχε συμπλοκή. Στο σχολείο μας δεν είναι συχνά τα περιστατικά γιατί λύνονται εύκολα, ο διευθυντής έχει δώσει πολλή φροντίδα».

Από την πλευρά της, η Χρύσα, μαθήτρια Γυμνασίου, σημειώνει:

«Τα μέτρα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Το πολύ θετικό είναι ότι τα παιδιά τα οποία δίσταζαν να πουν αυτά που βιώνουν, ίσως οι παρατηρητές περισσότερο, με περισσότερη άνεση μπορούν να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά».

Και η ίδια έχει βρεθεί παρατηρήτρια συμβάντων σχολικού εκφοβισμού.

«Έχω βρεθεί στη θέση του παρατηρητή βίας κατά μιας μαθήτριας μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Ήταν δύσκολη η θέση των παρατηρητών, υπήρχε ο φόβος μήπως δεχτούμε την ίδια συμπεριφορά από τον θύτη, αλλά νιώσαμε την ανάγκη για να προστατέψουμε το θύμα οπότε χωρίσαμε τα δύο άτομα».

«Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προέρχονται γιατί ο θύτης μπορεί να είχε βρεθεί στο παρελθόν θύμα και από την στιγμή που νιώθει πιο δυνατός να θέλει να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο», καταλήγει.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα