Την «οργή του ράσου» φοβάται η κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Την «οργή του ράσου» φοβάται η κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας, με φόντο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ενώ κορυφώνεται η αγωνία στην κυβερνητική παράταξη εν όψει του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, την ερχόμενη Κυριακή.

Προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκλήθηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως διέρρευσε μέρες αργότερα, στη συνάντηση συζητήθηκε και μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, ενδεχόμενο, ωστόσο, το οποίο κρίθηκε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να προγραμματιστεί.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης της Ιεραρχίας να εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε στενό κύκλο στην Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών όπως παραδοσιακά γίνεται. Απόφαση, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία της πολιτικής αλλά και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

 
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τελεστεί ο εορτασμός στη Μητρόπολη, οπότε και δεν θα παραστεί η πολιτική ηγεσία της πολιτείας, είναι πρωτόγνωρη καθώς σχετική παράδοση και το τελετουργικό της ημέρας δεν διακόπηκε ούτε κατά τη γερμανική κατοχή. Και είναι η πρώτη φορά μετά από 160 χρόνια, που η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκφωνήσει το Σύμβολο της Πίστεως.

Φόβοι για διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ
Παρά ταύτα, και παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Ιεραρχίας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της προέδρου της Δημοκρατίας για το γεύμα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπως έγινε γνωστό, την 25η Μαρτίου θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο από την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία θα πάει στη Μητρόπολη, θα καταθέσει στεφάνι και θα παρακολουθήσει την παρέλαση.

Η ένταση, ωστόσο, στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας είναι προφανής και δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει στη μετακίνηση σημαντικού αριθμού συντηρητικών ψηφοφόρων, προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

 Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν αναμενόμενες και εν πολλοίς ελεγχόμενες τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ. Δεν παύουν, ωστόσο, να αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις σχέσεις πολιτείας – Εκκλησίας – κάτι που πάντως δεν φαίνεται, άμεσα τουλάχιστον, στον ορίζοντα.

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα