Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή και η ελπίδα για εκτόνωση των κινητοποιήσεων

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή και η ελπίδα για εκτόνωση των κινητοποιήσεων

Ο πρωθυπουργός μετά από αρκετό καιρό θα βρεθεί σήμερα στη Βουλή για να απαντήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία λοιπόν από το βήμα της Βουλής να παρουσιάσει και τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν χθες στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τους αγρότες αλλά και το τι έκανε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα για την πρωτογενή παραγωγή καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να εκτονωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν τόσο το θέμα του ρεύματος όσο και το θέμα των επιδοτήσεων. Πέρα από το πρόγραμμα Απόλλων που θα εξειδικεύσει το υπουργείο ενέργειας στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica ο κ. Μητσοτακης θα ανακοινώσει μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία.

Ακόμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την χορήγηση 16 εκατομμυρίων ευρώ σε ανασφάλιστους αγρότες αλλά και την πίστωση επιδοτήσεων προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά τους αγρότες της Θεσσαλίας ήδη η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας που ρυθμίζει σε μακροχρόνια βάση τις οφειλές στο ρεύμα θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός ήδη με χθεσινές δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου κορυφής χαιρέτησε την αναστολή του καθεστώτος αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική ήδη από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες για συγκεκριμένες καλλιέργειες αλλά και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν.

 Επίσης χθες στη Βουλή ο ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι οι Ελληνες αγρότες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λάβουν 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαΐκή ένωση ως βοήθεια για την πράσινη μετάβαση.

Για το θέμα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το πετρέλαιο θέρμανσης οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο οικονομικών προσπαθούσε να να βρει τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια εξαγγελία.

 
Ωστόσο χθες το βράδυ ο υπουργός Eπικρατείας Ακης Σκερτσος μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση προσγείωσε αυτές τις προσδοκίες λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία για αυτό το θέμα, τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι, εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός -όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας-, εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα».

topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα