Διχάζει το νομοσχέδιο για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια

Διχάζει το νομοσχέδιο για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια

Διευκρινήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στην επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και την τεκνοθεσία, έδωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο, και στο εσωτερικό της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τον νόμο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

«Ζήτημα ισονομίας & προστασίας παιδιών»
«Το νομοσχέδιο αυτό κοιτάζει δύο ζητήματα», λέει, μιλώντας στο MEGA ο πρώην υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

«Το ένα είναι ισονομίας, το δικαίωμα στον γάμο όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, και το δεύτερο κομμάτι είναι, που για μένα είναι το πιο σημαντικό και πάντοτε ήταν η τοποθέτησή μου, το κομμάτι της προστασίας κάποιων παιδιών που σήμερα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα, δηλαδή παιδιά που μπορεί να έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Ο νόμος θα τα προστατεύσει και θα τους δώσει τα ίδια δικαιώματα που έχουν και τα υπόλοιπα παιδιά».

Όπως λέει ο ίδιος:

«(…) Θεωρούμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός καθορίζει και το αν ένας άντρας ή μία γυναίκα αισθάνονται ότι μπορούν και θέλουν να γίνουν γονείς, ότι αν είσαι gay δεν μπορείς να είσαι και μπαμπάς, ότι αν είσαι λεσβία δεν μπορείς να είσαι και μαμά. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε επιστημονικά, από μελέτες, έχουμε δει να υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στα παιδιά ομόφυλων οικογενειών. Ο όρος ‘μάνα’ και ‘πατέρας’ δεν εξαφανίζεται, απλώς δίνουμε το δικαίωμα να υπάρχει νομική κατοχύρωση σε ανθρώπους που μέχρι τώρα ήταν μανάδες και πατεράδες αλλά δεν είχαν νομική κατοχύρωση».

Σύμφωνα με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη:

«(…) Όποια και αν η περίπτωση λες εγώ είμαι η οικογένειά σου και σε αγαπώ πολύ και δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα γιατί εμείς είμαστε εδώ. Οι οικογένειες εκτείνονται, υπάρχουν παππούδες γιαγιάδες, θείες θείοι, φίλες φίλοι στον οικογενειακό περίγυρο που όλοι αυτοί, με αγάπη, αυτοί μπορούν να στηρίξουν».

Για την παρένθετη μητρότητα λέει:

«Η παρένθετη μητρότητα ακολουθείται ως ύστατη λύση για αν ιατρικά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, δεν είναι ότι είναι μια επιλογή του θέλουμε να κάνουμε ένα παιδί ας το κάνουμε με παρένθετη. Είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο και δικαίως. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτός ο νόμος θα δώσει μια άμεση λύση σε οικογένειες που σήμερα πραγματικά, κάποιες από αυτές, βρίσκονται σε κίνδυνο. Σε οικογένειες που ξαφνικά το παιδί μπορεί να βρεθεί σε ένα ίδρυμα. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν στην πορεία».

«Πρέπει να ψηφιστεί, αν και ατελές»
«Προηγείται της κομματικής πειθαρχίας η αξιακή και πολιτική αντίληψη ότι τα δικαιώματα και η απονομή της ισότητας των δικαιωμάτων, είναι μια αξία που δεν χρειάζεται κομματική πειθαρχία για να την υποστηρίξεις», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

«Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απονομής ίσων δικαιωμάτων σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. (…) Θα υπήρχε ομόφωνη στήριξη και χωρίς την κομματική πειθαρχία. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς στην αντίθετη εκτίμηση που λέει ότι είναι πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεοντολογικό και ηθικό να κλείνεις το μάτι στους βουλευτές σου, πάτε στο καφενείο».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αυτός ο νόμος πρέπει να περάσει, παρά το γεγονός ότι είναι ατελής, γιατί πραγματεύεται αξίες και δικαιώματα που ξεπερνούν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις μικροκομματικές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει απόδοση ίσων δικαιωμάτων όταν αποκλείεται η παρένθετη μητρότητα, κατά την γνώμη μου. Πιάνουμε ακραία παραδείγματα για το αν θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά που είναι ήδη σε ομόφυλα ζευγάρια, bullying ή οτιδήποτε. Έχετε σκεφτεί πόσα και τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία των παιδιών όχι από το αν θα υπάρχει ο πατέρας ή η μητέρα, αλλά το αν θα υπάρχει παιδεία και αγωγή στο σπίτι ή κοινωνικές δομές και υποστήριξη στα παιδιά που κάνουν bullying;».

«Είναι προσχηματικό»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Βρεττός, σημειώνει:

«​Δεν μπορείς να εκπροσωπείς τη Δημοκρατία και να προτρέπεις την ΚΟ σου να απέχει. Αυτά τα θέματα από μόνα τους δείχνουν ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει καθαρά διχαστικά χαρακτηριστικά μέσα στην κοινωνία, έχει αποδειχτεί δημοσκοπικά. Κυρίως όμως έχει διχαστικά χαρακτηριστικά και σε αυτά τα κόμματα που συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο. Τι νομοθεσία είναι αυτή που έρχεται προτού κατατεθεί και δημιουργεί τέτοια προβλήματα όσον αφορά σε μια ατζέντα κοινωνική που υποτίθεται τα μνημονιακά κόμματα ή αποκόμματα να μη συμφωνούν;».

Σύμφωνα με τον κ. Βρεττό:

«Τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν εξαρτώνται από ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να χρησιμοποιήσει μια κοινωνική σύμβαση… Μας πειράζει ότι αυτό είναι τόσο πρόχειρο και ελλιπές έτσι ώστε η κριτική που ασκείται από αυτούς που συμφωνούν να είναι τόσο έντονη. (…) Το συγκροτημένο δείχνει ότι έχει ωριμάσει ο διάλογος στην κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε στην ουσία, όσον αφορά τη νομοθέτηση, ότι είναι διαλυτική όσον αφορά στα κοινωνικά χαρακτηριστικά νομοθέτηση».

Ο ίδιος λέει πως:

«Όλα αυτά γίνονται προσχηματικά. Αν η κυβέρνηση πίστευε πραγματικά σε αυτήν την αναγκαιότητα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε 4 χρόνια πριν να το φέρει. Είναι ένας πολιτικός χειρισμός ενόψει των ευρωεκλογών να φύγει η ατζέντα η πολιτική από τα βασικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα