Η κυβέρνηση απομονώνει τον Σαμαρά και στέλνει μήνυμα στους διαφωνούντες της Κ.Ο.

Η κυβέρνηση απομονώνει τον Σαμαρά και στέλνει μήνυμα στους διαφωνούντες της Κ.Ο.

Με τη φράση «είναι προφανές και είναι και προφανείς οι λόγοι γιατί σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει μία εξαίρεση διαχρονικά για τους βουλευτές που είναι πρώην πρωθυπουργοί, εν προκειμένω είναι ένας ο βουλευτής της ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία απομόνωση» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε να απαντήσει σε σχόλιο ότι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ουσιαστικά θέτει σε μια ιδιότυπη «απομόνωση» τον Αντώνη Σαμαρά, επιτρέποντάς του, μεν, να διαφοροποιείται σε διάφορα ζητήματα, αλλά, από την άλλη επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία στα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ο.

 Ωστόσο, με αφορμή την αναταραχή που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ για την τροπολογία που δίνει άδεια παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που ζουν στη χώρα αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της, ώστε, ακόμα κι αν υπάρχουν κι άλλες διαφοροποιήσεις, πέραν αυτής του Α. Σαμαρά, αυτές να μείνουν στην χειρότερη των περιπτώσεων σε λεκτικό επίπεδο και να μην περάσουν και… επί του πρακτέου, δηλαδή, σε καταψήφιση κάποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

 
Συνέπειες
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε σχετική ερώτηση του topontiki.gr περί των συνεπειών αν διαφοροποιηθεί κι άλλος βουλευτής, o Παύλος Μαρινάκης είπε ότι θα υπάρξουν «οι συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση που υπάρχει μια ψηφοφορία με κομματική πειθαρχία και δεν ακολουθείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις».

Μάλιστα, φαίνεται ότι το πράγμα ήδη πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όταν έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, άλλο ένα θέμα που προκαλεί εσωτερικές τριβές εντός της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Βέβαια, ο Π. Μαρινάκης (μιλώντας για «αρραγή» και «συμπαγή» κοινοβουλευτική ομάδα), αλλά και έμπειρα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ επισήμαιναν ότι ειδικά για την τροπολογία για τους μετανάστες, έστω κι αν υπήρχαν… γκρίνιες από διάφορους βουλευτές, εντούτοις, δύσκολα αυτές οι αντιδράσεις θα μεταφράζονταν σε καταψήφιση της τροπολογίας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, με την επίκληση της κομματικής πειθαρχίας η κυβέρνηση, από τη μία διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν ξαφνικές διαρροές (ή, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές χωρίς συνέπειες) και από την άλλη, εμμέσως, «διευκολύνει» και τους διαφωνούντες να υπερψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση επικαλούμενοι ακριβώς την επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Ηχηρές διαφοροποιήσεις
Από την άλλη, πάντως, και μετά τις διαφοροποιήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, για τη ρύθμιση για τους μετανάστες, αλλά και του υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Παππά, για το ίδιο θέμα, φαίνεται ότι το… αρραγές της Κ.Ο. αρχίζει να «μπάζει νερά».

Κι αν, όπως προαναφέρθηκε, με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η τροπολογία των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας ενδέχεται να περάσει χωρίς πολλά-πολλά, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων.

Αντιθέτως, ήδη οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τον Α. Σαμαρά, τον Θ. Πλεύρη και τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. της ΝΔ λέει ανοιχτά «όχι» στον γάμο των ομόφυλων και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν τίθεται και θέμα τεκνοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προφανές ότι θα είναι μάλλον δύσκολη, έστω κι αν ο Π. Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει μια προσέγγιση βήμα-βήμα, όπου θα ξεπερνά ει δυνατόν αβρόχοις ποσί τον ένα «σκόπελο» και θα εξετάζει τον επόμενο όταν έλθει η ώρα.

Ταυτόχρονα, πάντως, η επιβολή κομματικής πειθαρχίας για την τροπολογία για τους μετανάστες στέλνει και ένα σαφές μήνυμα στην Κ.Ο. της ΝΔ για τα όρια των αντιδράσεων σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανεχθεί. Μένει να φανεί πώς θα το μεταφράσουν οι ίδιοι οι βουλευτές.

.topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα