ΣΥΡΙΖΑ: Στα μαχαίρια Κασσελάκης - Αχτσιόγλου μια μέρα πριν την κάλπη

ΣΥΡΙΖΑ: Στα μαχαίρια Κασσελάκης - Αχτσιόγλου μια μέρα πριν την κάλπη

Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του κόμματος, κάλπη της Κυριακής. Η εβδομάδα ξεκίνησε με το σοκ του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, την επίσημη στήριξη Παππά σε Κασσελάκη και το ύψωμα των τόνων από την Έφη Αχτσιόγλου με βασική αιχμή τις εναντίον της επιθέσεις από το στρατόπεδο του συνυποψηφίου της πως η ίδια και όσοι την στηρίζουν υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Κλείνει με τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο μετά το λεγόμενο «ολίσθημα» Κασσελάκη περί «τουρκικού κρατιδίου» το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και αξιοποιήθηκε από την πλευρά Αχτσιόγλου εναντίον του συνυποψηφίου της και των εσωκομματικών αντιπάλων της που υποστηρίζουν ότι υπερέχουν στα εθνικά θέματα και την πατριωτική ατζέντα. Άλλωστε ο κ. Κασσελάκης διακηρύσσει ότι ο στόχος του είναι μια αριστερά «σύγχρονη», «κυβερνώσα», και «πατριωτική».

«Καλά τα συνθήματα» αλλά χρειάζεται και το πολιτικό βάθος απαντά η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σε μια αλλαγή της τακτικής της τις τελευταίες μέρες, επιχειρεί να ασκήσει έντονο πρέσινγκ στον συνυποψήφιό της. Κάτι που από το επιτελείο της εκτιμούν ότι απέδωσε καθώς -μετά και την δήλωσή της με την οποία τον κάλεσε να ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για «σοβαρότατο σφάλμα» και «άγνοια» – ο Στέφανος Κασσελάκης χθες ανάρτησε τρία σχετικά βίντεο.

Στόχος να απαντήσει στις επικρίσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν γνωρίζει τα κρίσιμα για τη χώρα εθνικά ζητήματα, ότι η άγνοια που επιδεικνύει δε συνάδει με το «πατριωτικό» προφίλ που καλλιεργεί και τέλος, ότι δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργού.

Τα 3 βίντεο – Από το «κρατίδιο», στην επίθεση για τον νόμο Κατρούγκαλου και τους μειονοτικούς βουλευτές
Στο πρώτο βίντεο για την αναφορά στο «κρατίδιο» ο Στ. Κασσελάκης επικαλέστηκε κούραση, αϋπνία και τα ελληνικά του,

Στο δεύτερο έδωσε στη δημοσιότητα μέηλ με θέσεις του που απέστειλε προς την Έφη Αχτσιόγλου τον Ιούλιο σαν απόδειξη ότι εκείνος σε αρχική φάση είχε κινηθεί ενωτικά και άρα θεωρεί δυσεξήγητο το ότι η συνυποψήφιά του στρέφει τα βέλη της πάνω της «σαν να είναι ο Μητσοτάκης». Δεν κατάλαβα το επιχείρημα, απάντησε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, «έστειλα ένα μέηλ στην Έφη Αχτσιόγλου κι επειδή δεν μου απάντησε, κατεβαίνω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;».

Σε ένα τρίτο βίντεο τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά  και επικαλέστηκε την «παρακαταθήκη» Ανδρέα Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα και επιτέθηκε στην Έφη Αχτσιόγλου με τις αναφορές:

·       «Δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου» και «Δεν έχω στο πλευρό  μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική.

·       Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων. Τα ερωτήματα περί πατριωτισμού αλλού, όχι σ’ εμένα».

Είδαν απώλεια ψυχραιμίας

Μάλιστα συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου είδαν ταραχή στην πλευρά Κασσελάκη επισημαίνοντας έλλειψη «ψυχραιμίας» με αφορμή την επίθεση στην Έφη Αχτσιόγλου για το  νόμο Κατρούγκαλου και για το ότι συντάσσονται μαζί της οι μειονοτικοί βουλευτές του κόμματος.

Για το μεν πρώτο του απάντησαν ότι η επίθεσή του στρέφεται ουσιαστικά σε όλη την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η οποία ψήφισε το νόμο.

Για το δε δεύτερο («δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική») τον κατηγόρησαν ότι υιοθετεί την προεκλογική ατζέντα Μητσοτάκη.

«Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» διεμήνυαν χθες το βράδυ, τονίζοντας ότι «για λόγους εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει να επιτίθεται ακόμα και κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» κι επιπλέον «επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθετώντας την κατάπτυστη προεκλογική ατζέντα του Κυριακου Μητσοτακη». Χρειάζεται, ανέφεραν «να επιδείξει, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλοι εμείς είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο».

Ως όχι πολύ επιτυχημένη, είδαν άλλωστε από αυτή την πλευρά, και την «επιστράτευση» του ναυάρχου ε.α. Βαγγέλη Αποστολάκη, από την ομάδα του Κασσελάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις περί «κρατιδίου» με μια αναφορά που θεωρήθηκε άδειασμα στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είναι ο Κασσελάκης που δεν τα γνωρίζει. Κανείς δεν τα γνωρίζει… πριν εμπλακεί με αυτό το θέμα. Κι ο ίδιος ο Τσίπρας κι ο κ. Μητσοτάκης».

Με «σκιάχτρο» την Ομπρέλα

Από την άλλη πλευρά Παππάς, Πολάκης και Κασσελάκης ανέδειξαν το γεγονός ότι η Έφη Αχτσιόγλου στηρίζεται από την εσωκομματική τάση της Ομπρέλας, την οποία κατηγορούν για το ότι θέλει ένα κόμμα κλειστό απέναντι στην κοινωνία, δηλαδή το «κόμμα – στρείδι». 

Κατά συνέπεια καταλογίζουν στην Έφη Αχτσιόγλου ότι σιωπά πάνω στα θέματα της διεύρυνσης αλλά και το αν η αριστερά μπορεί να κυβερνά (με αφορμή σχετική τοποθέτηση Φίλη). Βασική αιχμή αυτής της πλευράς κατά της Έφης Αχτσιόγλου είναι ότι το σχέδιο της οδηγεί σε αριστερή αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνοντας το κόμμα από την προοπτική εξουσίας.

Γενικότερα, εδώ η προσπάθεια είναι να υπογραμμιστεί ότι η Έφη Αχτσιόγλου ταυτίζεται με τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ», την «σκληρή, παραδοσιακή γραφειοκρατία» που εμποδίζει το κόμμα να εξελιχθεί και να ανοιχτεί στην κοινωνία, κ.ο.κ.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα