Μητσοτάκης: Από Δευτέρα ανοιχτή η πλατφόρμα arogi.gov.gr – Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Μητσοτάκης:  Από Δευτέρα ανοιχτή η πλατφόρμα arogi.gov.gr – Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Τα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί από το επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε για δεύτερη φορά στην πόλη της Θεσσαλίας, όπου επικεντρώνεται πλέον η προσπάθεια των συνεργείων να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες από την υψηλή στάθμη του Πηνειού.

Σε 2.500 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Μαγνησία - Φθιώτιδα και Λάρισα, ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής (10/9) στην έκτακτη ενημέρωση μετά τη σύσκεψη που είχε στη Λάρισα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές: «Ευχαριστώ όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η επόμενη μέρα έχει να κάνει κυρίως με την αποκατάσταση των ζημιών που συνέβησαν.

«Πρώτιστο μέλημα η αποκατάσταση των ζημιών με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Από αύριο ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Από αύριο κιόλας ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής, το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες γρήγορα. Αρχικά θα καλύψει τις ανάγκες της οικοσυσκευής και στη συνέχεια θα δοθούν στο ακέραιο όλες οι αποζημιώσεις σε απλούς πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους».

Συνοπτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

- Θα ήθελα να ζητήσω απ' όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου

- Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.

- Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

- Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 «ΕΣΠΑ, Πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και πόροι Ταμείου Φυσικών Καταστροφών θα συμβάλλουν ώστε να μην επωμισθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι το μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία σε πέντε χρόνια, αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα», πρόσθεσε.

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Σε 2.5000 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Μαγνησία – Φθιώτιδα και Λάρισα ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:

  • Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (και τις γεωργικές) καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
  • Παράλληλα, Για πολίτες ενεργοποιείται επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης με 300 έως 500 ευρώ.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους.
  • Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
  • για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000
  • και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
  • Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα να μην αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφήτων νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμέενης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οιαποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ατιήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

 Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα