Δείτε Live – Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα των 5 υποψηφίων – Στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης

Δείτε Live – Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα των 5 υποψηφίων – Στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη σήμερα, Σάββατο (02/09), με ομιλητές τους υποψήφιους προέδρους. Το συνέδριο διεξάγεται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με δυνατότητα τόσο φυσικής παρουσίας όσο και διαδικτυακής.

Υποψήφιοι πρόεδροι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης. Σημειώνεται ότι η εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και – εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος – αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι/-ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15 Μαΐου 2022.

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τις ομιλίες της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη. Στο βήμα ανέβηκε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ράνια Σβίγκου, η οποία κάλεσε τα μέλη του Προεδρείου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Το Συνέδριο άρχισε με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.

Στη συνέχεια, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννη Δρόσσο, ενέκρινε ως ενιαία πρόταση τις 5 υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Να δώσει ισχυρό μήνυμα η παρουσία του κόσμου στις κάλπες της επόμενης Κυριακής» ζήτησε η Ράνια Σβίγκου. «Η κοινωνία χρειάζεται έναν δυνατό και ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουμε για τα δύσκολα, τα δύσκολα δεν τα φοβόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κ.Ε. «Η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο δυνατούς πιο ενωμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκες ο τόπος» επισήμανε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Αχτσιόγλου: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, πρέπει να σπάσουμε τον φόβο»

Με σύνθημα «πρέπει να σπάσουμε τον φόβο», «δεν είμαστε με τα τζάκια» και με στόχο «να δείξουμε ότι η αλλαγή είναι ρεαλιστική και εφικτή» ανέβηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου (02/09), στο βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Έφη Αχτσιόγλου, που είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, παρουσιάζοντας τέσσερις άξονες για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε: Από το 2019 ως το 2023 δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε ν’ ανοίξει τον βηματισμό του, επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησαν οι δεσμοί με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, εξασθένησε με το αίσθημα της ποιότητας ζωής. Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην κοινωνία, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα.

Να τους πείσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα». Μάλιστα, η Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωσε: «Το κράτος είτε απουσιάζει είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας και τη βία. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Χρειάζεται πρόγραμμα και κοινωνική διαθεσιμότητα, πρέπει να είμαστε εκεί. Η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Η νίκη της Δεξιάς εμπέδωσε στην κοινωνία ότι το καλύτερο είναι το επισφαλές. Της εμπέδωσε τον φόβο, ότι όποια αλλαγή θα φέρει την καταστροφή».

Οι τέσσερις άξονες από την Έφη Αχτσιόγλου

Βασικό μέρος της ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου αποτέλεσαν οι τέσσερις κεντρικοί άξονες που παρουσίασε για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Αυτοί είναι οι εξής:

Το κράτος της νέας εποχής: «Κράτος υπηρέτης των συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου;», ήταν το δίλημμα που έθεσε για ν’ απαντήσει πως στόχος είναι ένα «κράτος που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Με δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς διαχωρισμούς. Ένα κράτος με δομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις που δεν μένουν ημιτελείς λόγω συμφερόντων. Ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς»

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: «Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, εισάγοντας συνεχώς απλώς για να ενισχύσουμε τον τουρισμό ή αλλάζουμε;», ρώτησε η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε σχετικώς: «Στην πρώτη περίπτωση θα έρθει ξανά η χρεοκοπία. Είναι σίγουρο ότι θα χαθεί το τρένο. Αλλάζουμε ριζικά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Διευρύνουμε τη βάση παραγωγής. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στην τεχνολογία, επιδιώκοντας την εμπλοκή των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοποιούμε και το ταμείο ανάκαμψης. Προτεραιότητας στις ενεργειακές κοινότητες, όχι σε μεγάλους κολοσσούς. διευρύνουμε τα κοινά αγαθά, το νερό, τον αέρα, τις παραλίες. Αυτές είναι οι μάχες. Την ψηφιακή πρόοδο στην υπηρεσία του πολίτη».

Η εργασία μπροστά: «Δύο αντιλήψεις συγκρούονται, η οπισθοδρομική και η σύγχρονη. «Η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια, απαξιώνει την εργασία, στερεί την προοπτική. Είναι αποστολή να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε τι σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα, να πείσουμε έναν εργαζόμενο ότι η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καλύτερη. Ενιαία δικαιώματα για όλους. Όχι στο κάστρο που θα κρύβεται η ανομία και η ασυδοσία εις βάρος των μισθών, του χρόνου και της ίδιας της ζωής».

Η μάχη για τα δικαιώματα: «Το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια, στον αυτοπροσδιορισμό, στην ίδια τη ζωή» ήταν ο τέταρτος τομέας της ομιλίας της υποψήφιας προέδρου. «Αν οι πολίτες σκιάζονται από την ανασφάλεια, αν υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Θέλουμε μια κοινωνία ορατή που θα διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο πως οι ζωές όλων έχουν αξία. Μόνο μέσα από μια δημοκρατία. Δικαιώματα για όλες, όλους και όλα. Δεν υπάρχει χώρος συμβιβασμού. Όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας.

Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν εναντίον του συνυποψηφίου μας δεν θ’ αντιμετωπίσουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν απέναντι. Εμείς είμαστε το κόμμα του μαχητικού φεμινισμού και των μειονοτήτων, του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά. Έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με εξωστρέφεια. Δεν είναι φτωχή συγγενής που ακροβατεί σε εθνικιστικές εξάρσεις και υποχωρητικότητα».

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν»

Θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων - και να τους κερδίσουν.

Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το άτομο αυτό να προέρχεται από την Αριστερά».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα, υπάρχει και κόσμος που κινητοποιείται από τον συνάνθρωπο ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θέτει υποψηφιότητα καθώς και το όραμά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας.

«Κάθε φορά που ρωτάω τα μέλη μας, ''Τι σημαίνει Αριστερά'', η απάντηση είναι: ένας αξιακός κώδικας, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο.

Αυτές οι Αξίες με εκφράζουν πλήρως. Είναι κυριολεκτικά η ιστορία της ζωής μου – μόνο που η ζωή μου εκτροχιάστηκε από τη διαπλοκή.

Και αντί το μέλλον μου να καταδικαστεί από τις παθογένειες της πατρίδας μου, είχα μια διέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αυτήν την χώρα με βαθιά ριζωμένες ανισότητες, με πολύ προβληματική ιστορία στην γεωπολιτική, με έλλειψη εθνικού αισθήματος πέρα από το Αμερικανικό Όνειρο του Πλουτισμού και του Ατομικισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα».

«Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!», ανέφερε εξαπολύοντας επίθεση στην δεξιά κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να προστατεύεις τις ζωές στον τόπο σου. Και να τους δίνεις έμπρακτα ένα έντιμο, ξεκάθαρο μονοπάτι στο Ελληνικό Όνειρο.Μόνον έτσι οι αγώνες της Αριστεράς θα μετουσιωθούν σε χειραφέτηση της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα», πρόσθεσε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια, κάλεσε σε συστράτευση όλων καθώς όπως είπε, στόχος του είναι να υπάρχει άμεση επαφή με τα μέλη και να πάψει η εσωστρέφεια, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας».

«Η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης.

Αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις».

«Δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν» συνέχισε αναφρ

LIVE οι ομιλίες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε live τις ομιλίες των υποψηφίων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα