Δημοσκοπήσεις "μήνυμα" στα πολιτικά κόμματα

Μάλλον περισσότερο μπερδεμένοι παρά ενημερωμένοι θα είναι οι πολίτες που θα διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις των κυριακάτικων εφημερίδων. Σε όλες εμφανίζεται μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, σε όλες εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ αλλά η διαφορά ποικίλει από γκάλοπ σε γκάλοπ, από εταιρεία σε εταιρεία και από εφημερίδα σε εφημερίδα. Άλλος φτάνει την διαφορά στις εννιά ποσοστιαίες μονάδες και άλλος την περιορίζει κάτω από τις τέσσερις, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο πόσοι μπάνουν στη Βουλή.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή είναι της Alco για το Πρώτο Θέμα και της Marc για το Έθνος. Στην πρώτη εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ να έχει 22,2% και η ΝΔ 18,4%, δηλαδή διαφορά που δεν ξεπερνά το 3,8%. Ωστόσο με αναγωγή, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων φτάνει λίγο κάτω από το 5% αφού ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ στο 28,9% και τη ΝΔ στο 24%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ποσοστό ωστόσο της αδιευκρίνιστης ψήφου μαζί με το λευκό και το άκυρο να φθάνει στο 28%.

Την ίδια ώρα στο γκάλοπ της Marc η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή εκτινάσσεται στις εννιά μονάδες, αφού το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να λαμβάνει 36,8% και η ΝΔ 27,8%. Πριν γίνει η αναγωγή, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου το ΠΑΣΟΚ έχει 27,7% και η ΝΔ 20,9%, δηλαδή διαφορά που φτάνει το 6,8%. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι και στην δημοσκόπηση αυτή πρώτο κόμμα ανακηρύσσονται οι... αναποφάσιστοι, αφού μαζί με το λευκό, το άκυρο και την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρότερα κόμματα φθάνουν σε ποσοστό το 28,8%.

Στην δημοσκόπηση του Έθνους το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,8% και ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 4,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά στο 3% ενώ εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής τα δυο νεοσύστατα κόμματα, αφού η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη έχει ποσοστό 2,8% έναντι 2,2% της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη και 2% των Οικολόγων Πράσινων. Αντιθέτως, σε αυτήν του Θέματος το ΚΚΕ συγκεντρώνει μεν 8% και ο ΛΑΟΣ 5,5% αλλά μένει εκτός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ  με 2,5% - τον οποίο εμφανίζονται μάλιστα να περνούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%,  χωρίς όμως να μπαίνουν στη Βουλή, όπως και η Δημοκρατική Αριστερά που έχει όπως και η Δημοκρατική Αριστερά που έχει 1,9%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα