Τσίπρα στη Νίσυρο: Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης των νησιών

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Νίσυρο,αναμένεται να έχει και εξαγγελείες με τις προτάσεις τις κυβέρνησης για μέτρα στήριξης και ανάπτυξης των νησιιών.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ τον συνοδεύουν ουπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο  Πρωθυπουργός ξεκίνησε των λόγο του κάνοντας αναφορά στις δυσκολίες που ζουν οι κάτοικοι των νησιών επίσης στις δυσκολίες που περνά η χώρα και έκανε αναφορά στον τρόπο που γνώρισε των Πάνο Καμμένο.

«Θέλω να απευθυνθώ σ' εσάς που είστε στα ανατολικά μας σύνορα και τα σύνορα της Ευρώπης και η Πολιτεία έχει χρέος να στέκεται δίπλα σας. Να έχετε ίσα δικαιώματα όπως οι άλλοι έλληνες πολίτες. Είμαι συγκινημένος που ήρθα στη Νίσυρο. Είχα έρθει ως φοιτητής με σλίπινγκ μπαγκ. Ηταν η πρώτη φορά που συνάντησα τον Πάνο Καμμένο και ο ίδιος δεν το ξέρει. Ήταν το πανηγύρι της Παναγίας, ήταν πολύ συγκινητικά με κρέας και βραστές πατάτες. Τότε ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της δεξιάς και είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας μπούλης. Ενα παιδί πλούσιας οικογένειας».

Μίλησε για τους στόχους , την πάταψη του λαθρεμπορίου. Των ληστών τις φοροδιαφυγής.

Δεν περίμενα από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τέτοια αντίδραση για τη "13η σύνταξη"

Τόνισε ότι ανοίγουν 5.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και τα έσοδα τις φοροδιαφυγής να δωθούν στήριξη στους αδύνατους.

"Κάνουμε πράξη το όραμα στηριξης  των αδυνάτων. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας"

Απαλλαγή ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής .

Τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ έτσι όπως προβλέπεται γιατί σηκώνουν όλο αυτός το τεράστιο βάρος και το βάρος της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς εκ μέρους της Ευρώπης.

Αποφασίσαμε να δοθεί η 13η σύνταξη και μάλιστα από τα κάτω προς τα πάνω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτκοί που αντί να την χαιρετήσουν ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν ότι θα εκνευρίσουμε τους δανειστές μας. Τους θέτω στην δική σας κρίση. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά δεν θα ρωτοησουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα, είπε ο πρωθυπουργός.
Μέτρα για τα νησιά

Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση ενω θα έχουμε ανάπτυξη. Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Ισως να έχουν κάνει διακοπές στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Δεν εχουν παει χειμώνα σε ακριτικό νησί. Πολλές φορές πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. Θελω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία της υποστηριξης της κοινωνικής συνοχής. Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα νησιά με λιγότερο πληθυσμό από 3000 κατοίκους μέτρα. Ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής. Προς υπογραφή το διάταγμα για ερευνητικό ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις νησιωτικές περιοχές. Θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επόμενης Προεδρίας. Προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής της ΕΕ.

"Προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Παιδεία
Για τα θέματα παιδείας είπε ότι για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν πλήρη με καθηγητές και βιβλία σε κάθε νησί της πατρίδας μας.


Ακτοπλοία
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον επανασχεδιασμό του βασικού σχεδίου της ακτοπλοϊας.

Υγεία

Για τις έκτακτες μεταφορές των νησιωτών σε μεγάλα νοσκομεία είπε ότι μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζεται η προμήθεια ειδικών πλωτών ταχύπλοων μέσων για την διακομιδή ασθενων για Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Νότια Κρήτη.

Εως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 τοπικές μονάδες υγείας σε νησιά με άμεσο όφελος για 280.000 νησιώτες.

Προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν οι δομές με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Θα υπάρχουν βαθμολογικά κίνητρα έτσι ώστε η θητεία στα νησια να μην θεωρείται δυσμενής μετάθεση. Επίσης δινεται η δυνατότητα σε οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής να υπηρετήσουν σε νησιά.

Νησιωτική ανάπτυξη
Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και η ενεργοποίηση δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και νότιο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει προτάσεις από τους δήμους για τις προτάσεις τους για την επιχειρηματικότητα. Διευκολύνεται η αποπληρωμή επενδύσεων. Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Εκπαιδεύονται στελέχη των δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας.
Ειδικά στελέχη από την ΜΟΔ εκπαιδεύουν όσους χρειάζεται για την απορρόφηση των κονδυλίων.

-Εκτακτη ενίσχυση για την ζωική παραγωγή για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με προσφυγικές ροές...
Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους σε βόρειο και νότιο Αιγαίο. Αύξηση επιχορηγήσεων προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

-Επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση νέων νησιωτών.
Νέων γεωργών αλλά και κτηνοτρόφων. Αναπτυξιακή δράση για προϊόντα ΠΟΠ.

«Στόχος είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό. Να αφήνει ο τουρισμός οφέλη στην τοπική οικονομία. Επιχειρησιακά προγράμματα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα ενίσχυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση
Μέλημά μας είναι με μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας να συνεργαστούμε στενα με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιχορηγήσαμε πάνω από 40 νησιωτικούς δήμους.

Προτεραιότητα στα απομακρυσμένα νησιά. Σχεδιάζουμε άμεσα την αναβάθμιση των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογούμενων στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα