Τσίπρας: Αποτυχία διαπραγμάτευσης θα σήμαινε εκλογές και 4ο μνημόνιο

Πολωτικός και με μια σχεδόν προεκλογική ομιλία (τις οποίες συνηθίζει εσχάτως) ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και θα έρθουν καλά νέα για το χρέος αλλά  παραδέχθηκε πως "όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά" και απαιτείται πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, σε ένδειξη –προφανώς συσπείρωσης- ο κ. Τσίπρας κατανάλωσε το μεγαλύτερο  μέρος της ομιλίας του εξαπολύοντας μύδρους στη Ν.Δ, δηλώνοντας ευθέως ότι στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποτυχία της διαπραγμάτευσης και η υπογραφή ενός νέου μνημονίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια μάλλον διττής σημασίας φράση του ο πρωθυπουργός: "Αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε εκλογές και τέταρτο μνημόνιο". Τούτο πάντως, συνιστά και έμμεση παραδοχή του κ. Τσίπρα πως εάν στηνόντουσαν τώρα κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την εξουσία.

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τους βουλευτές και το κόμμα να τεθούν σε "διάταξη μάχης" και να βρεθούν δίπλα στην κοινωνία αφουγκραζόμενοι τα προβλήματά της.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός, δήλωσε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει έγκαιρα, μιλώντας για πολιτική συμφωνία στις  5/12 με ταύτοχρονη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και άμεση συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Επανέλαβε πάντως, ότι υποχωρήσεις η κυβέρνηση ιδιαίτερα στα εργασιακά σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να κάνει.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε στις 18.00, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, Τσίπρα απόντος, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσαν το Όργανο για τη διαπραγμάτευση ενώ όπως επισημάνθηκε, η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Ελληνική κρίση

Μετά από μια 8ετία διαρκών μεταθέσεων και παρέλκυσης είναι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν να μπει οριστικό τέλος στο ελληνικό δράμα. Διβάζουμε τις δηλώσεις Νταισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ , Ντράγκι, που εχουν διατυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ ότι πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος. Γίνονται για πρώτη φορά. Μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για να γίνουν άμεσα τα βήματα που απαιτούνται για να απαλλαγούμε από την κρίση και την Επιτροπεία.

Αξιολόγηση

Με βάση την πρόοδο είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να κλείσει σύντομα ώστε στις 5/12 να έχουμε την πολιτική συμφωνία και να ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για το χρέος. Να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε ταυτόχρονα να συζητήσουμε και τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν στη μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι θα μπορούσαμε καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις. Είτε αφορούν νέα μέτρα, είτε της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρώ στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εργασιακά

Σε μια χώρα που η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία στο 27% και πάνω από 50% για τους νέους, δεν υπάρχει καμία λογική αντί να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Επιμένουμε σταθερά.

Πρέπει να σταματήσει το καθεστώς της γαλέρας που επικράτησε με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.  Αυτές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά , τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται. Τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων των δανειστών και των εργοδοτών. Η κοινωνία κατάλαβε με ποιους είναι και ποιους εξυπηρετεί. Αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη" αυτό είναι "μένουμε Μπανανία".

Ν.Δ

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σα να λέει: Μην υποχωρείτε, συνεχίστε την προσπάθεια να αποσαθρώσετε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Στάση βαθιά υπονομευτική, αντιλαική και ταξική. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων. Δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα επιτύχει.

Οι διαφορές που μένουν μπορεί να βρεθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση όσων συμφωνήσαμε τον Αύγουστο του 2015.Η αξιολόγηση θα κλείσει , χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη Ν.Δ.  Στάση ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια. Δεν καθοδηγείται μόνο από υπερβάλλοντα αντιπολιτευτικό ζήλο αλλά από στρατηγική που έχει όνομα: Τέταρτο μνημόνιο.

Αυτό που επιδιώκει με πάθος είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Αμφισβητεί την αναπτυξιακή προοπτική , κατηγορεί ως ιδεοληπτική την κυβέρνηση γιατί υπερασπίζεται τους εργαζομένους. Αυτό που αποκρύβει είναι ότι σε ενδεχόμενο αποτυχίας που ίσως οδηγούσε σε εκλογές θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία. Θα χάναμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές.  Και τότε η μόνη διέξοδος θα είναι το νέο μνημόνιο. Το σχέδιό του είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο φέρνοντας νέο μνημόνιο και ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους με άγρια λιτότητα, μείωση μισθών και συντάξεων, απορρύθμιση στα εργασιακά, κατεδάφιση δημόσιας υγείας και Παιδείας. Και αυτό το μνημόνιο το έχει έτοιμο. Για αυτό ζητά διαρκώς και επιμόνως εκλογές και υπονομεύει τόσο εξόφθαλμα την εθνική προσπάθεια. Αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την κοινωνία να καταστραφεί για να έρθει αυτός με τον κ. Βενιζέλο να λεηλατήσουν τη χώρα.

Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός δεν θα το επιτρέψει. Πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους και θα ολοκληρωθεί η  Τρίτη πράξη του δράματος "αριστερή παρένθεση".

Προσφυγικό

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές ζήτημα σε συγκρούσεις εσωτερικές με την ανοχή και την ενθάρρυνση ακροδεξιών κύκλων της Ν.Δ.

Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών μας. Η συμφωνία κρατιέται από μια κλωστή λόγω της διαρκούς έντασης μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε

Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού συνθηκών, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και να καταλάβει η Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα. Θα είναι για όλους καλό και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης.  Ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Κυπριακό

Παρακολουθούμε στενά χωρίς να παρεμβαίνουμε. Θα έχουμε άποψη μόνο στο θέμα των εγγυήσεων. Αυτή τη στάση επιβεβαίωσα στη χθεσινή μου επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη.  Συμφωνήσαμε ότι δεν έχει νόημα να παίξουμε το blame game αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Κόμμα-κοινωνία

Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.  Είναι γεγονός ότι η ελ οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης. Το θέμα είναι να μετατρέψουμε τα νούμερα σε δίκαιη ανάπτυξη για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Πρέπει το κόμμα να μπει σε διάταξη μάχης για να σταθεί δίπλα στην ελληνική κοινωνία.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα