Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης. Απαράδεκτες δηλώσεις απαντά το ΥΠΟΙΚ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει επίσημα πλέον ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Συνθήκη δεν είναι «ιερό κείμενο» και ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μόλις λίγα 24ωρα μετά την επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις νέες δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, «Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες».

Ο Σ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις σχετικά με τη Συνθήκη, όταν μιλώντας στην Ακαδημία της Αστυνομίας της Τουρκίας, σημείωσε ότι, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι δεν είναι ένα ιερό έγγραφο, αλλά έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο θα πρέπει να συζητηθεί.

Οι δηλώσεις του «Σουλτάνου» ήρθαν λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, για λύση του Κυπριακού στην Αλβανία.

Είχε προηγηθεί επαφή του Έλληνα Πρωθυπουργού με την τουρκική ηγεσία, με αίτημα συνάντηση των δύο πλευρών με αντικείμενο το Κυπριακό, η οποία καθορίστηκε χρονικά για τις αρχές Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί και το μέρος όπου θα πραγματοποιηθεί. Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τη συνάντηση, για την οποία υπάρχει και από τις δύο πλευρές θετική προδιάθεση, να γίνεται σε ουδέτερο μέρος.

«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο (σ.σ. ‘Daha iyisine sahip olmak için çalışacağız’ στα τούρκικα). Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα