Συναίνεση στη Βουλή για το ΕΣΡ. Οι διάλογοι και όλο το παρασκήνιο. Βίντεο

Λευκός καπνός βγήκε χθες από την έκτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ανάδειξη του νέου ΕΣΡ, καθώς επιτεύχθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5. Έτσι, νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής είναι ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Θανάσης Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν 20 θετικές ψήφοι, ενώ 4 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων δήλωσαν παρών. Θετικά ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ "παρών" δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:

Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του Βασίλη Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Το όνομα του Βασίλη Κουφόπουλου, απεσύρθη της τελικής πρότασης μετά την ολιγόλεπτη διακοπή που υπήρξε στη συνεδρίαση για διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επανήλθε και είπε ότι είναι ένας πολύ έγκριτος δημοσιογράφος, αλλά η "πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και υπήρξε μια προτίμηση για μια άλλη επιλογή". Ανέφερε επίσης ότι έγινε συζήτηση και για άλλους προτεινόμενους σε προηγούμενες διασκέψεις και επισήμανε ότι οι αλλαγές έγιναν με τη βούληση να μην υπάρχουν αστερίσκοι.

Πώς φτάσαμε στη συναίνεση

Στην έναρξη της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υιοθέτησε ως συμβιβαστική λύση την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρουμάνο, προτείνοντάς τον ως πρόεδρο του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ είχε ως εξής: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης για τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ, ζήτησε τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Βουλής επί του ζητήματος ως "λυδία λίθος" της κατάληξης της διαδικασίας.

«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε. κ.Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση.

«Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω, ότι η πρόταση που είχα φέρει εγώ για τον κ. Μορώνη ήταν πρόταση της ΝΔ», είπε για τις προσπάθειες που έκανε εκείνος, ως πρόεδρος της Βουλής.

Είπε ακόμη, ότι πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα, ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται, όταν προτείνεται ένα άτομο, να ξεκινούν συζητήσεις αν είναι του ενός ή του άλλου καναλάρχη, γιατί ζητούμενο είναι μόνο αν έχουν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας την ώρα που επιλέγονται και αυτό, γιατί τα πρόσωπα που προτείνονται πρέπει να είναι σχετικά με το αντικείμενο.

Είπε ότι συντάσσεται με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο. Ανέφερε ότι εφεξής πρέπει να δοθεί εικόνα και μήνυμα συνεννόησης και όχι εικόνα συναλλαγής, ώστε να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για συναλλαγή. Είπε επίσης, ότι και από τη θέση του προέδρου της ΝΔ είχε τονίσει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να συμφωνηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση για ονόματα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, από τη ΝΔ, ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε (σ.σ χθες) η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

«Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα (σ.σ. χθες) από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», είπε ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ.

Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε σήμερα το ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα.

«Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της», είπε.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «έστειλαν το μήνυμα ότι θα έπρεπε να τα πληρώνουμε γιατί αναπαράγουν την κυρίαρχη αντίληψη, τη γηπεδική, περί πολιτικής».

«Αν κυριαρχήσουν οι αντιλήψεις που είδαμε όλο αυτό τον καιρό, θα φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση θα τη συνέφερε να τα αφήσει όλα αρρύθμιστα, ώστε να εκτεθούν όλοι οι θεσμοί και να δει ο κόσμος καθαρά ποιοι ήθελαν τη ζούγκλα.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε πως όταν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης ανεξάρτητης αρχής, δεν γίνεται να νομίζουν όλοι ότι μπορεί να συν-νομοθετήσουν και να συγκυβερνήσουν (σσ αναφορικά με τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν τα κόμματα στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ).

«Η κυβέρνηση αυτή πήρε μια εξαιρετικά γενναία απόφαση να προχωρήσει και να νομοθετήσει παρ’ ότι δεν ξέραμε ποια ακριβώς ήταν η απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία και συγκρότηση ΕΣΡ με 4/5.

Ανέφερε πως και ο Νίκος Παππάς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συναίνεση. Ειδικά για το Ν. 4339 είπε ότι παραμένει εν ισχύ και θα εφαρμοστεί.

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος. Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο.

«Μετά και την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Για «κεφαλαιοποίηση του κέρδους του πολιτικού συστήματος», κυρίως όμως για «ικανοποίηση του ηθικού αιτήματος της κοινωνίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας.

«Γιατί σήμερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κυρίως και η τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, δείχνουν ότι τελειώνουν τα 27 χρόνια ανομία, ότι έχουμε πια εφαρμογή των ίσων κανόνων από όλους» είπε και προσέθεσε ότι ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μια απαίτηση της κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια.

«Δίνουμε ένα στρωμένο έδαφος να πληρώσουν επιτέλους τα κανάλια, αναλογικά, και να επιβληθεί σεβασμός για το πώς πρέπει να τηρούν την δεοντολογία» κατέληξε.

Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τις θέσεις μας για τη λειτουργία και το πλαίσιο των ανεξάρτητων αρχών, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν το χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών και αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά είναι σταθερή η άποψή μας», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

«Η πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο μας βρίσκει σύμφωνους. Λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».

«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε.

«Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.

Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Την ικανοποίησή του, για την διαφαινόμενη θετική έκβαση της συνεδρίασης για το ΕΣΡ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, επισημαίνοντας πως γίνεται εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δηλώνοντας τη θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

Την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, εκ μέρους του Ποταμιού, ο οποίος έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης.

Ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε (σ.σ. χθες) εκλογή ΕΣΡ. "Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα", ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

«Παρών» δήλωσε ότι ψηφίζει η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τον Χρήστο Παππά, και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.

«Επικρατεί το συναίσθημα της χαρμολύπης. Από τη μία χαιρόμαστε που έχουμε συμβάλει στα μέγιστα, ώστε να υπάρξει μια εικόνα συναίνεσης, από την άλλη υπάρχει το συναίσθημα της λύπης που αυτή τη στιγμή ότι πάμε να νομοθετήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις. Δεύτερον διαφοροποιούμε το θέμα της συναίνεσης με το θέμα της συναλλαγής και της νομής λαφύρων» είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που πραγματοποιήθηκε, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα