Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έκανε χρήση χημικών. Πολιτική ευθύνη Τόσκα

Προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη χρήση χημικών που έκαναν το πρωί άνδρες των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων, στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού, διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ωστόσο εντοπίστηκε ο αστυνομικός που φαίνεται στις εικόνες και τα βίντεο, να κάνει χρήση χημικών, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό

Η ένταση επικράτησε μπροστά από την Ηρώδου Αττικού όπου κατέληξε η πορεία των συνταξιούχων, όταν αντιπροσωπεία τους επιχείρησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αστυνομία δεν επέτρεψε την πρόσβαση και τότε οι συνταξιούχοι προσπάθησαν να περάσουν ενώ επιχείρησαν να ρίξουν τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη μπροστά από την Ηρώδου Αττικού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά για να απωθήσουν τους ηλικιωμένους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη χρήση χημικών στη σημερινή διαδήλωση συνταξιούχων και προχωράει σε απαγόρευση των δακρυγόνων σε πορείες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν πως «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ευθύνη και ανέλαβε την πολιτική, χωρίς να παραιτηθεί, δεν αποδόθηκε η αντίστοιχη «επιχειρησιακή» ευθύνη. Ο κ. Τόσκας επιφυλάχθηκε να αποδώσει ευθύνες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ όπως επεσήμαιναν κύκλοι του, «δεν θέλει να αποφασίσει εν θερμώ, δεν είναι της στιγμής αλλά αν προκύψουν ευθύνες, θα το ξαναδεί και αυτές θα αποδοθούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσεις αξιωματικών στην αστυνομία γίνονται πλέον έως τα τέλη Ιανουαρίου κάθε χρόνου.

Επικοινωνία Τσίπρα - Τόσκα

Ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε  το μεσημέρι στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ζήτησε εξηγήσεις για τα συμβάντα. Ρώτησε γιατί δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με τους διαδηλωτές έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να σπρώχνουν με στόχο να αναποδογυρίσουν αυτοκίνητο των ΜΑΤ και ζήτησε εξηγήσεις για την ρίψη χημικών . Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως είχε εξελιχθεί η κατάσταση – όπως την παρουσίασαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας – και τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος για τραυματίες από τυχόν ανατροπή αυτοκινήτου των ΜΑΤ καθώς και περαιτέρω επεισόδια εάν η αστυνομία δεν δρούσε άμεσα με ρίψη χημικών.

Ο κ. Τόσκας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «όπως φαίνεται σε λίγο καιρό θα κάνετε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Έχετε στην διάθεσή σας την παραίτησή μου», σημείωσε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος δέχεται διαρκώς επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα για την στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε υπόψιν του Πρωθυπουργού την παραίτησή του. Την προηγούμενη φορά πάλι με αφορμή επερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή για την δράση της αστυνομίας και αποτράπηκε η παραίτησή του με παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά.

Στο σημερινό τηλεφώνημα που είχε ο Ν. Τόσκας με τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υπάρξει διορθωτική δήλωση από το υπουργείο ανάληψης της πολιτικής ευθύνης όπως τελικά και έγινε.

Το σημερινό περιστατικό δημιούργησε μεγαλύτερο  ρήγμα μεταξύ του Ν. Τόσκα και του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο παίρνει τις διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης του κυβερνώντος κόμματος με την πολιτική Κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζιά στην οποία ανήκει ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνηση «Πράττω» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν θα συμπράξει σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ οι οποίες εντάχθηκαν στο Υπεραταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα