Έφοδος εισαγγελέων στο γραφείο της σύζυγο του Στουρνάρα. Το παρασκήνιο

Πλήθος ερωτηματικών και κύματα καχυποψίας προκάλεσε η έφοδος στα γραφεία εταιρείας η οποία ανήκει στη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, χθες, από εκπροσώπους των εισαγγελικών αρχών.

Η Σταυρούλα Νικολοπούλου, σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη, που ερευνάται για πιθανή συνεργασία της με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δήλωσε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Σύμφωνα με παρατηρητές και γνώστες των τεκταινομένων στον οικονομικοτραπεζικό χώρο, η συγκυρία στην οποία αναφέρεται η κα Νικολοπούλου συνδέεται με την κοινολόγηση της πληροφορίας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank για τα νέα μέλη διοίκησης, ενώ παράλληλα μπλόκαρε και τις νέες δανειοδοτήσεις της τράπεζας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ενέκρινε τις υποψηφιότητες του Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου της Attica Bank, όσο και αυτές του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου και της μέχρι πρότινος προέδρου της Τράπεζας Άννας Πουσκούρη.

Ωστόσο λίγο διαφορετική εικόνα έδωσαν κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα όπως ανέφεραν, αμέσως μόλις έγινε η έφοδος στα γραφεία της εταιρείας της κας. Νικολοπούλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε για την εξέλιξη από τον κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη. Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το χρονικό

Στην «έφοδο» στους χώρους των γραφείων της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου, και της οικίας τους (συστεγάζονται), προχώρησαν χθες αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται σχετικά με καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τους εισαγγελείς κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, που φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση από τους εισαγγελείς Διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προ μηνών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του Δ.Σ. και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, τότε από τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε αφενός πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιρειών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε τον Ιανουάριο 2011 σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Όμως, η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Αργά χθες το απόγευμα η επιχειρηματίας ανακοίνωσε: Η εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κα Λίνα Νικολοπούλου δέχθηκε στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο ΕΣΠΑ του ΚΕΕΛΠΝΟ που ανέλαβε να εκτελέσει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπός της, κα Λίνα Νικολοπούλου συνεργάστηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»

Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχιστεί η δυσφήμηση της εταιρείας και των εκπροσώπων της.

naftemporiki

Ξαφνικά στα χαρακώματα κυβέρνηση - Στουρνάρας για την τράπεζα Αττικής

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικές πηγές, αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα.

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας» έλεγαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Προανήγγειλαν τέλος πως «ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Τραπεζικής Ευστάθειας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της ΤτΕ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα