Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για το τρίτο μνημόνιο, capital controls και plan X . Live

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται σήμερα στην βουλή, με αιχμή την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την εφαρμογή των capital controls και το περίφημο plan X για το οποίο έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η σημερινή πολιτική κόντρα ενδέχεται να επιβεβαιώσει και τον νέο συσχετισμό… συμμαχιών των κομμάτων όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα στην ψηφοφορία του νέου εκλογικού νόμου.

Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να στηρίξει το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Πίσω από την αρνητική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ στοιχίζεται και η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζοντας το αίτημα της ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ψηφίζουν «παρών».

Απών ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας από τη συζήτηση στη Βουλή

Επίθεση Τσακαλώτου στη ΝΔ: Δεν πείθετε ούτε τους δικούς σας

Έντονη κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων για να πάει η χώρα μπροστά.

«Δεν υπήρξε σχέδιο Β», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι αυτή που απέτυχε, ακόμα και να πείσει τους δικούς της, όπως είπε, καθώς τα γεγονότα την διέψευσαν, επικαλούμενος την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσε οικονομική ζημία μεταξύ 86 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιβάρυναν τα οικονομικά της χώρας επειδή δεν έκαναν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γρήγορα και δεν φρόντισαν να επιλύσουν πριν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επικαλούμενος μάλιστα σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία από τις πολιτικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και μετά ήταν η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, σύγκλιση που, όπως είπε, διαπιστώθηκε κατά τη ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική.

«Εξαιτίας αυτής της στάσης, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα αντιμετωπίσουν διλήμματα όπως εκείνα που έλεγαν ψηφίστε εμάς για να μην έρθει η Δεξιά, ή για να μην έρθει η Αριστερά, αλλά τον εκβιασμό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μέλλον στη Σοσιαλδημοκρατία αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Υπήρξε ασυμμετρία ανάμεσα στη δική μας και τη δική σας αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθήσαμε να ισχυροποιήσουμε το χέρι σας για να πετύχετε καλύτερη συμφωνία, ενώ εσείς μας λέγατε υπογράψτε ό,τι σας ζητούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αντιπαράθεση με Ανδ. Λοβέρδο

Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέτε, είναι δικό σας θέμα. Επειδή όμως πιστεύω πάρα πολύ καλά ότι καταλαβαίνετε τι λέτε κι έχουμε καταλάβει πολύ καλά τι κάνετε, αυτό που κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα. Όσο τα λέτε αυτά, τόσο προκαλείτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, αντισυσπείρωση. Κι αυτή, θα τη δείτε στις επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Λοβέρδος στον κ. Τσακαλώτο.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά. Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου δεν θα εκβιάσει η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, ψηφοφόρους. Οι εκβιαστές είστε εσείς που λέτε στους δικούς σας ψηφοφόρους ότι η χαμένη ψήφος ισχύει» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Χουλιαράκης: Το τρίτο μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας των προηγουμένων

Η διαπραγμάτευση του Απριλίου και του Αυγούστου του 2015 δεν στηρίχθηκε σε καταστροφικές απειλές εξόδου από το ευρώ, αλλά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συμμαχιών και την εκμετάλλευση των αντιθέσεων στην περιοχή της ευρωζώνης, και όχι στην τυχοδιωκτική επιλογή της εξόδου της χώρας από το ευρώ» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή από το 2010 που ξεκινούν τα μνημόνια έως σήμερα, «μακριά τα φώτα της δημοσιότητας, αντίστοιχη εκείνης που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ».

«Η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ότι το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το αποτέλεσμα των αδυναμιών σχεδιασμού και αποτυχίας των δυο προηγούμενων, προσαρμογής αδυναμιών σχεδιασμού και της αποτυχίας των δυο προηγούμενων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για έξοδο από το μνημόνιο και είχε κάνει λανθασμένους σχεδιασμούς.

Ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες στη λήξη του δικού τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής διέθεταν τα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενα κενά στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Συνεχίζοντας είπε ότι ακόμα και στην περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε στις αγορές με την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η οποία έδινε περιθώριο δανεισμού 10 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της, που στην καλύτερη των εκτιμήσεων άγγιζαν τα 33 δισ. ευρώ.

 

 

Δραγασάκης: Κίνηση τακτικισμού η πρόταση για Εξεταστική

Κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η κρίση για εσάς αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός επέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για κατά συνθήκη ψεύδη».

«Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Έδωσε μια μάχη σ’ έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.


«Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της Ευρώπης για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Ο πόλεμος αυτός έγινε με ασύμμετρα μέσα από έναν ξεκάθαρο εκβιασμό, με όπλο την οικονομική ασφυξία», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχιματίζοντας στην "αριστερή παρένθεση"», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε:

«Το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, "στεγνά" ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση».

 

Γεννηματά: Όλα στο φως

Να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους και να υπογράψουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. .

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και οι Έλληνες λένε καθημερινά κάθε πέρσι και καλύτερα. Για να δώσει ο ελληνικός λαός τις σωστές απαντήσεις πρέπει να γνωρίζει. Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι πάνω απ’ όλα. Αλήθεια όχι ωραιοποιημένη ως άλλοθι για συνέχιση αντιλαϊκών πολιτικών», είπε η Φώφη Γεννηματά.

«Όλα στο φως. Τίποτα στο σκοτάδι. Γι’ αυτό πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια που πήραν τα κανάλια», εξήγησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι με το να επικαλείται αυταπάτες και ψευδαισθήσεις θα αποποιηθεί τις ευθύνες του. Μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν συνέπειες. Χάθηκε χρόνος και χρήμα. Συνθηκολόγηση ηττημένου έχετε υπογράψει το έχετε αντιληφθεί; Μνημόνιο για πάντα. Και ο δημόσιος πλούτος ενέχυρο για έναν αιώνα».

«Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση», σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ ότι «κερδοσκόπησαν πολιτικά την περίοδο της κρίσης» σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. «Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ ότι έγιναν λάθη, αδικίες και παραλείψεις. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρέθηκαν μαζί στις πλατείες του διχασμού και έπαιξαν μαζί τη χώρα στα ζάρια. Αποτέλεσαν τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Τώρα είναι η ώρα να τα μάθει όλα ο ελληνικός λαός. Ιδού η Ρόδος», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.


Real.gr Φώφη Γεννηματά για πρόταση ΝΔ... από realmedialive

Κουτσούμπας: Με εξεταστικές δεν λύνεται το πολιτικό πρόβλημα

Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τους ότι κοροϊδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα.

«Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μιαν υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το ίδιο παιγνίδι, προσδοκώντας σε μια νέα δικομματική κοκορομαχία από τα παλιά», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε:

«Και οι σημερινοί και οι χθεσινοί συγκυβερνώντες βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, εκφοβιστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε πραγματικά για την κρίση, την κατάντια της χώρας, την ανεργία, τη φτώχεια. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι, μόνο με κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που στήριξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, «μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των τεράστιων οικονομικών απωλειών και των εισοδημάτων που είχε ο λαός».

«Είστε όλοι σας τελικά μια μεγάλη απάτη», είπε ο κ. Κουτσούμπας και εξήγησε γιατί το κόμμα του δηλώνει «παρών» στην ψηφοφορία λέγοντας:

«Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με βασική ευθύνη του πολιτικού προσωπικού που μέχρι σήμερα έχει κυβερνήσει, είτε με πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είτε με Παπαδήμο, είτε με Σαμαρά, είτε με Τσίπρα, δεν λύνεται με εξεταστικές επιτροπές. Πολιτική πρέπει να είναι η καταδίκη, αφού πολιτικές ήταν οι αποφάσεις. Γι’ αυτό το βασικό και κύριο πρόβλημα δεν λύνεται με εξεταστικές».

«Ο λαός ο ίδιος πρέπει να αναλάβει την τιμωρία όλων σας όσοι κυβερνήσατε ή δώσατε και δίνετε χέρι βοήθειας σε τέτοιες κυβερνήσεις αστικές, καπιταλιστικές, αντιλαϊκές. Και αργά ή γρήγορα ο λαός θα επιβάλει την τιμωρία σας» κατέληξε.

Λεβέντης: «Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα»

«Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του κόμματος του, τόσο για τον εκλογικό νόμο τον οποίο στήριξε, όσο και στη πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ την οποία απορρίπτει.

«Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Άλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει», είπε και πρόσθεσε:

«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας, Ήταν ευκαιρία λοιπόν η χώρα να γυρίσει σελίδα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε εκ νέου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, για την άρνηση της να στηρίξει την απλή αναλογική, κάνοντας λόγο για εγκληματική στάση για την οποία θα έχει βαρύτατη τιμωρία από τον ελληνικό λαό.

«Είμαι υπέρ του συναινετικού κλίματος», είπε ο κ. Λεβέντης καλώντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένες προτάσεις: Για τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του από το λαό θα πολώσει και θα διχάσει την κοινωνία και πρότεινε αντί για 180 ψήφους που προβλέπει το σύνταγμα για την τρίτη ψηφοφορία ανάδειξης Προέδρου, να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων στους 160.

Επίσης, διαφώνησε με την πρόταση να αποκλείεται η ανάθεση της πρωθυπουργίας σε εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, ενώ για τα δημοψηφίσματα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε σ’ αυτά συχνά, γιατί θα οδηγούν σε διχασμό.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, στη συνάντηση που θα έχει το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό, θα του εκφράσει την άποψη του, «να μην «πολυπειράξει» το σύνταγμα, γιατί δεν πάσχουμε από έλλειψη συντάγματος αλλά από την εφαρμογή του».

Τέλος, απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αληθινή διάθεση να αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες για όλη τη κρίση, τότε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

Μητσοτάκης: Ακόμη και στην Μογγολία θα πήγαινε ο κύριος Τσίπρας για να μην είναι παρών

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την απουσία του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι με την αυλή τα πάει μια χαρά με την ολομέλεια έχει κάποιες δυσκολίες. Ενώ σχολίασε δηκτικά και την απουσία του κ.Καμμένου που απουσιάζει στην Βουλγαρία λέγοντας « ακόμη και στην Μογγολία θα πήγαινε για να μην είναι παρών».

Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικομένες συντάξεις είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ εξηγώντας γιατί θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξει έρευνα για το πως φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι ακόμη και αν η πρόταση για την εξεταστική επιτροπή δεν περάσει τώρα όταν γίνει η ΝΔ θα συσταθεί για να διαλευκανθεί τι έγινε στους πρώτους έξι μήνες.

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κ.Καραμανλή στο άκουσμα για τη νέα μεταπολίτευση από τον άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο την μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας τη συμμετοχή στην ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα