Εκλογικός νόμος: Παρελθόν οι 200 ψήφοι

Σε άσκηση πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα προχωρήσει η κυβέρνηση σήμερα και αύριο, ώστε να αλλάξουν στάση στην ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο.

Η αποχώρηση της Χρυσής Αυγής από την ψηφοφορία έθεσε τέλος στο σενάριο της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νόμου να γίνει στις μεθεπόμενες εκλογές, δεδομένου ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα πουν «όχι σε όλα».

Αυτό που τώρα επιδιώκει το Μαξίμου είναι οι 180 ψήφοι, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη συνταγματική κατοχύρωση τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, στη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μέχρι στιγμής, η πρόταση της κυβέρνησης συγκεντρώνει τις ψήφους 179 βουλευτών, των 144 του ΣΥΡΙΖΑ, των 9 των ΑΝΕΛ, των 9 της Ένωσης Κεντρώων και οι 15 του ΚΚΕ θα ψηφίσουν τα άρθρα για κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17. Δύο ακόμα ψήφοι θα προέλθουν από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να ενταθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με την ομιλία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα