Υπόθεση Siemens: Σύγκρουση κυβέρνησης - δικαιοσύνης για την μετάφραση

Με ορατό τον κίνδυνο παραγραφής το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens έως ότου μεταφραστεί το βούλευμα στα γερμανικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου να μεταφραστούν όλα τα σχετικά έγγραφα κάνοντας δεκτή την ένσταση των αλλοδαπών κατηγορουμένων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για όσους δεν φρόντισαν, ως όφειλαν, εδώ και πάρα πολύ καιρό για τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Πρόκειται για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens και τη σύμβαση 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων που υπέγραψε με τον ΟΤΕ, προκαλώντας ζημιά στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΠΕΞ: Ψευδείς και ανυπόστατες οι πληροφορίες για καθυστέρηση της μετάφρασης του βουλεύματος

«Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις «ψευδείς και ανυπόστατες» πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Επισημαίνουν δε με έμφαση «το προφανές»: «Ό,τι ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφραστεί, μεταφράστηκε λέξη προς λέξη και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες».

Τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών μετά των σχετικών αποδείξεων επισφράγισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ερωτηθείς για το θέμα της καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο συνέντευξης για την ελληνική εξωτερική πολιτική που παραχώρησε στον Πάνο Χαρίτο.

Ο κ. Κοτζιάς, με τα σχετικά έγγραφα στο χέρι, ανέφερε ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.

Δέκα χρόνια μετά, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα μαύρα ταμεία

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση, ο κίνδυνος παραγραφής όπως είχε επισημάνει και ο εισαγγελέας της έδρας είναι ορατός, καθώς παραμένει άγνωστο το πότε θα λογοδοτήσουν οι 64 κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Εισαγγελία Εφετών είχε αποταθεί στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μεταγραφή του βουλεύματος.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλoντ Όσβλαντ, καθώς δεν είχε μεταφραστεί στα γερμανικά και τα γαλλικά που είναι η μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων.

Παράλληλα, κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση ελλείψει νομικού κλητεύσεως ως προς το πρόσωπο του Φάνη Λυγινού, συνεργάτη του Γαλλοεβλετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβλαντ, κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισής του περί μη νόμιμης κλήτευσής του στο ακροατήριο, καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Θύελλα αντιδράσεων

Οι χειρισμοί στην υπόθεση ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο, ενώ κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία άνοιξαν ένα νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης.

Αυτό που αποτελεί γεγονός είναι πως αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens και η αιτία που συνέβη αυτό, είναι τουλάχιστον τραγελαφική. Συγκεκριμένα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται σκέλος της μεγάλης δικογραφίας που αφορά τη σύμβαση 8002 του 1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, αποδέχτηκε ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

Η αποδοχή της ακυρότητας του βουλεύματος σχετίζεται με το γεγονός πως το τελευταίο δεν είχε μεταφραστεί στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων, τη γερμανική και την μητρική! Μια άκρως σημαντική υπόθεση  που άνοιξε και πάλι μετά 10 χρόνια, έκλεισε απότομα και με τον πιο απρόσμενο. Μάλιστα αυτή την φορά ελλοχεύει και ο κίνδυνος της οριστικής παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, καθώς είναι πλέον άγνωστο και απροσδιόριστο πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου, άρχισε το θέατρο του παραλόγου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Μεταφραστική του Υπηρεσία έδωσε στην ώρα του το μεταφρασμένο βούλευμα και ζήτησε απόδοση ευθυνών για το φιάσκο. Από την πλευρά τους οι δικαστικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι δεν μεταφράστηκε όλο το βούλευμα, 1.580 σελίδων και σημειώνουν ότι είχαν κάνει  επανειλημμένες  οχλήσεις προς το ΥΠΕΞ, για να «τρέξει» τη διαδικασία.  Όπως προκύπτει κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το φιάσκο, το οποίο όπως ήταν λογικό προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και «πόλεμο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ.

Οι ιθύνοντες της Νέας Δημοκρατίας επισήμαναν για την υπόθεση ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη. Είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

Άμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο τόνισε: «Θα συνιστούσαμε στην Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα λάθη που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Eπισήμως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «στην δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία. Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα