Στο Πεκίνο ο Τσίπρας σε αναζήτηση επενδύσεων

Μετά την εμπλοκή στην κύρωση της σύμβασης ΟΛΠ – Cosco χθες στη Βουλή το θέμα φαίνεται να βαίνει προς διευθέτηση σήμερα, ώστε να ολοκληρωθεί η ψήφιση οπότε αύριο ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για την Κίνα χωρίς «σύννεφα» στις  οικονομικές - εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Εξάλλου, η κύρωση της σύμβασης ήταν προϋπόθεση για το ταξίδι αυτό.

Ο πρωθυπουργός και όλη η ελληνική αποστολή αναχωρούν για το Πεκίνο αύριο το απόγευμα, καθώς η επίσημη επίσκεψη ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Τα κυβερνητικά στελέχη που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό είναι  η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης  Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, και  ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Επίσης, στην αποστολή μετέχει  η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Την κυβερνητική αποστολή θα πλαισιώσουν θεσμικοί φορείς κι επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού, του real estate, της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών και της υγείας.

Η κυβέρνηση προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο ταξίδι αυτό δεδομένης της συγκυρίας κατά την οποία, μετά την αξιολόγηση επιχειρείται να διαμορφωθεί κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, που θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην πορεία προς την ανάκαμψη. Η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται για επενδύσεις στις μεταφορές και ιδιαιτέρως ενδιαφέρεται για τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης αλλά και τους σιδηροδρόμους.

Πέρα από τις σχετικές συζητήσεις, μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των τεχνολογιών,  τις εξαγωγές προϊόντων. Συμφωνίες αναμένεται να υπάρξουν και ανάμεσα στους επιχειρηματίες που μετέχουν στην αποστολή με κινέζους επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ θα μιλήσουν σε επιχειρηματικό φόρουμ το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν υπογραφές συμφωνιών, αλλά και δηλώσεις στον τύπο.

Το πολυήμερο  πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη στο Σινικό Τείχος, κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας όπου θα υπογραφεί κοινή δήλωση για την στρατηγική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών.

Στο "κλείσιμο" του ταξιδιού, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της COSCO.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα