Brexit: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύσεις και φοβούνται ντόμινο

Σοκαρισμένοι είναι οι ηγέτες της ΕΕ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος και την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις της η Μέρκελ τόνισε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί μία τομή για την Ευρώπη, τις συνέπειες της τομής θα τις δούμε το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από εμάς και τη θέληση και την ικανότητά μας. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση με προσοχή».

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά ειναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπης Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες "χωρις προηγούμενο" την οποία, οπως ειπε, οι άλλες 27 χωρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

Περιμένουμε απο τη βρετανική κυβερνηση, χωρις καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της ειπε ο Γιουνκερ σημειώνοντας οτι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. "Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις", είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές.

Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά "οχι" και αποχώρησε απο την αίθουσα Τυπου χειροκροτούμενος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι οι εναπομείναντες 27 είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι και ότι δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις. Αλλά ηγέτες της ΕΕ όπως ο Ιταλός πρόεδρος Ματέο Ρέντσι είπε ότι η Ένωση θα πρέπει να αλλάξει και να γίνει «πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη».

Η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε με ποσοστό 52% να εγκαταλείψει την ΕΕ μετά από 43 χρόνια και το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι διεθνείς αγορές δέχονται ισχυρό πλήγμα με τη λίρα να σημειώνει δραματική πτώση.

«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Οι ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο του ντόμινο με τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να έχουν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή ανάλογων δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η έξοδος κάποιας άλλης χώρας.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ντε Σόουζα, είπε ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο παραμένει έγκυρο και υπερασπίζεται τις αξίες που καθορίζουν την κοινή μας ταυτότητα.

Ο Δανός πρωθυπουργός Lars Loekke Rasmussen παρά την έντονη ανησυχία για τη στάση της χώρας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, δήλωσε ότι η Δανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ταυτόχρονα ζήτησε αλλαγές τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, πιο ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα των κρατών μελών».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τάχθηκε σήμερα υπέρ της σύγκλησης από τον επόμενο μήνα ενός "κογκλαβίου" των 27 ηγετών της ΕΕ "χωρίς τη Βρετανία" προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις στην Ευρώπη έπειτα από το "χαστούκι" του Brexit.

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού είναι ένα χαστούκι στο ευρωπαϊκό σχέδιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης, η χώρα του οποίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα