Eurogroup: Εμπλοκή για το χρέος. Νέες πιέσεις στην Ελλάδα. LIVE

Συνεδριάζει το Eurogroup και η συνεδρίαση αυτή στοχεύει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες  η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μισής ώρας, δηλαδή περίπου στις 20.30 (ώρα Ελλάδας).

Κυβερνητική πηγη: Η δόση θα εκταμιευθει σε δύο μέρη, ένα τον Ιούνιο (7,5 δισ) και ένα τον Σεπτέμβριο (2,8 δισ)

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ επιμένει στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενώ η Γερμανία ζητάει αλλαγές σε νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο πως στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρξει συμφωνία. 

Σχετικά με το ελληνικό χρέος υπάρχουν δύο απόψεις στο Eurogroup, ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Ευρωπαίοι ζητούν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και χαμηλή αναδιάρθρωση του χρέους, το δε ΔΝΤ χαμηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και υψηλή αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες δεν αποκλείεται να καταλήξουν απόψε σε συμφωνία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχει και η συμβιβαστική λύση που περιλαμβάνει την μετατροπή των δανείων του ESM (ύψους 50 δισ) σε 30ετή. Ο ESM αγοράζει τα δάνεια του ΔΝΤ (28 δισ.) και των κρατών (40 δισ.).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έλενα Βαρβιτσιώτη, “αγκάθια” στο κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, στα οποία ζητούν διορθώσεις, ενώ νέες παρεμβάσεις ζητούν στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και το “πάγωμα” της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος του Euronews θέλοντας να ελαφρύνει λίγο το κλίμα της αναμονής, ανήρτησε το παρακάτω tweet

Αισιοδοξία για τη θετική έκβαση του Eurogroup σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης αλλά και το χρέος εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, αν και πληροφορίες μιλούν για ενστάσεις των θεσμών σε κάποιες ρυθμίσεις.

Η εκταμίευση της δόσης 10,3 δισ. ευρώ αλλά... σε δόσεις και με συγκεκριμένους όρους συζητείται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζητούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, πιέζουν για την άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Θα το ξενυχτήσουν;

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian στις Βρυξέλλες, Τζένιφερ Ράνκιν: "Η συνεδρίαση συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα, πότε θα τελειώσει...", με τη βρετανική ιστοσελίδα να επισημαίνει ότι συνήθως τέτοιου είδους συνεδριάσεις διαρκούν μέχρι τα μεσάνυχτα ή και πιο αργά.

Τα “αγκάθια” για να κλείσει η αξιολόγηση

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έλενα Βαρβιτσιώτη, “αγκάθια” στο κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, στα οποία ζητούν διορθώσεις, ενώ νέες παρεμβάσεις ζητούν στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και το “πάγωμα” της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

Πηγές του Μαξίμου για την πορεία του Eurogroup

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Προβόπουλος: Δεν βλέπω φως γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith, μεταδίδει δηλώσεις του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος τονίζει πως δεν βλέπει "φως στο τέλος τούνελ γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο...

Ποιά είναι η θέση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τις προτάσεις του για το ελληνικό χρέος θα εξοικονομήσει περίπου 90 δισ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα αξία.

Φόβοι ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.

«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.

Η επόμενη δόση

Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βέλγος υπουργός Οικονομικών - Δεν τίθεται θέμα ενός κουρέματος του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης.

Αντίθετος με τις θέσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε σημερινές δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός κουρέματος του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», ανέφερε.

Ο Βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Τόνισε επίσης την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων». «Πολλοί σημειώνουν ότι αν και όλοι οι όροι της συμφωνίας έχουν τηρηθεί, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόγραμμα έχει μόνον εν μέρει εφαρμοστεί. Εάν είχαν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, οι προκλήσεις θα ήταν τώρα πολύ μικρότερες», κατέληξε.

 

Τσακαλώτος με Μοσκοβισί

 

Εικόνες μέσα από τη συνεδρίαση

 

Αλεξάντερ Στουμπ - Ναι στο ΔΝΤ αλλά όχι με κάθε κόστος

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε πως: "Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι με κάθε κόστος...Η πρόταση του ΔΝΤ θα κόστιζε πολύ στην Ευρωζώνη. Αν χρειαστεί, η Φινλανδία θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup για το θέμα του ελληνικού χρέους και θα ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας"

Το ΚΚΕ για το Eurogroup

"Η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, προίκα που θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό προκαθορίζει ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί σήμερα θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Τέλος στα «μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης» μπορεί να βάλει ο λαός με την οργάνωση της πάλης του, με τον αγώνα του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής".

 

Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών: Περιμένω συμφωνία επί της αρχής

Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

 

Σόιμπλε - "Νομίζω θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα"

Αισιόδοξος δηλώνει ο Σόιμπλε για το σημερινό Eurogroup

 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - "Είμαι επίτιμο μέλος"

Εκτός από τον Μάριο Ντράγκι, παρών στο Eurogroup θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ! "Είμαι επίτιμο μέλος" είπε ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Πιερ Μοσκοβισί - Σημαντική και θαρραλέα η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του στο Eurogroup χαρακτήρισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας σημαντική και θαρραλέα. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα του για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

 

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις

Η  συνάντηση του υπουργού οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν πριν το Eurogroup

 

Πιερ Κάρλο Πάντοαν

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση ως «Σύνθετη και πολυδιάστατη» τονίζοντας ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία» μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα.

 

Μισέλ Σαπέν

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα».

 

Μάριο Ντράγκι

Παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

 

Πέτερ Κάζιμιρ

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που παραμένουν ανοιχτά και εκτίμησε πως η νύχτα θα είναι μεφάλη καθώς το Eurogroup είναι έτοιμο μόνο για την εκταμίεση της δόσης.

 

Γερουν Ντάισελμπλουμ

Κατά την άφιξή του στο ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Βίντεο

 

Έφτασε στο  Eurogroup ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία επί της αρχής, για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε πλήρως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», συμπλήρωσε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι «θα είναι μέρος της συζήτησης η ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις μέσα στα πλαίσιο του ESM και του EFSF.

 

Μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα ίσως προσπαθήσει να βάλει στο αποψινό, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας , σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt η οποία σε νέο δημοσίευμά της τονίζει πως σήμερα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Η Κομισιόν πρότεινε χθες την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Από το παραπάνω ποσό 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα και σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ποσό αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε πως με την καταβολή της δόσης, η Ελλάδα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη του 2016, αξιοποιώντας τα 7,2 δις εξ αυτών, ενώ τα υπόλοιπα 3,8 δις, που μπορεί να εκταμιευθούν και τμηματικά, θα πάνε αυστηρά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες κι επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση:
-Την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και συνεπώς της συμφωνίας σχεδόν ένα χρόνο μετά τις περσινές υπογραφές.
-Εκταμίευση δόσης που να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει και το προσχέδιο.
-Μια απόφαση για το χρέος που θα βελτιώνει τους όρους αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμα και ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για το μέλλον.

Στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του euro working group οι δύο αντίθετες αντιλήψεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντιπαρατέθηκαν όχι μόνο για την λύση αλλά και επι της αρχής.

"Πλέον δεν χωρούν μισές λύσεις και ότι η λύση για το χρέος θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα" αναφέρει το ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ μαζί με τον Φιλανδό συνάδελφό του υποστήριξαν την "μισή λύση". Κάποια μέτρα τώρα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και η εξαγορά μέρους του χρέους του ΔΝΤ και μια δέσμευση για λύση μετά την λήξη του προγράμματος το 2018 αν και υπήρξαν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ή θα αποδυνάμωνε τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ σημείωσε στο σημείο αυτό ότι οι προβλέψεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των Ευρωπαίων. Με δεδομένες λοιπόν τις αποκλίσεις που το Ταμείο θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρχουν το 2018 το ελληνικό χρέος θα έχει ακόμη χειρότερη εικόνα. Με αυτήν την προοπτική το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς του δανεισμού του να συνεχίσει να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος.
Εν όψει μιας ρήξης που θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση εκτός από την Γερμανία και υπόλοιπες χώρες του Βορρά που επιμένουν στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια τεχνική συμφωνία. Οπότε σήμερα αναμένουμε περισσότερα.

Το κλίμα ήταν θετικό και στην ημίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. Αν και οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση έβγαιναν με το "σταγονόμετρο" ήταν σαφές πως ακόμα και λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρωθυπουργός "πόνταρε" επάνω στην επιρροή που έχει η Γερμανίδα καγκελάριος στον "σκληρό" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μοσκοβισί: ελπίζω και επιθυμώ μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup
Αισιόδοξος δήλωσε και ο Ντομπρόβσκις. Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε σε απευθείας μετάδοση από τις Βρυξέλλες τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κόντρα Σόιμπλε με ΔΝΤ κρίνει το χρέος
Υπενθυμίζουμε πως το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή να παγώσει τα επιτόκια, συναντά ωστόσο την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
Ως εναλλακτική λύση, το Ταμείο προτείνει στους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
H Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη. Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

 

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα