Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση. Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Σε επικίνδυνη στενωπό οδηγείται πάλι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και η  κυβέρνηση σπεύδει να βρει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η  30λεπτη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών και του ελληνικού επιτελείου ανέδειξε για μια ακόμη φορά το χάσμα απόψεων  για τα μέτρα-"κάβα" που απαιτεί το ΔΝΤ - και φαίνεται ότι προσυπογράφουν οι Ευρωπαίοι.  Η στάση του κουαρτέτου που θέτει την κυβέρνηση προ εκβιαστικού διλήμματος προκαλεί ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που την υπαγορεύουν. Σε όλα αρχικά θέματα της διαπραγμάτευσης έχει επέλθει ουσιαστικά συμφωνία. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε μάλιστα πως έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει και αφορούν την προστασία κύριων συντάξεων και πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Αιχμές διατυπώνονται για μια ακόμη φορά κατά του ΔΝΤ για την επιμονή του στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων - που δεν δικαιολογούνται μάλιστα από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat - ενώ έχει ενημερωθεί διεξοδικά ότι:

-  Βάσει του ελληνικού Συντάγματος και του διεθνούς νομικού συστήματος  δεν μπορούν να θεσπιστούν διατάξεις και μέτρα υπό αίρεση

- Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και στην οικονομία, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του συμφωνημένου προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι συμφωνεί στη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Μετά την εμπλοκή που ανέκυψε,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, για να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής με στόχο "την διασφάλιση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου". Παράλληλα, επαφές ενδεχομένως να έχει και με τους κορυφαίους ομολόγους της Ε.Ε αναδεικνύοντας πως η Αθήνα επιθυμεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί όμως να νομοθετήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΔΝΤ, έχοντας ως 'οπλο στη φαρέτρα" και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρουν παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δεδομένου του γεγονότος πως οι κορυφαίοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι (Μέρκελ, Ολάντ, Μοσκοβισι, Ντάισελμπλουμ) έχουν τονίσει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμούν μια επανάληψη του περσινού καλοκαιριού. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι στην ατζέντα της Ε.Ε θα βρίσκονται επίσης κορυφαία ζητήματα όπως το προσφυγικό και η Τουρκία αλλά κυρίως η υπόθεση Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση των πρόσθετων μέτρων είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κόστος, ακόμα και αν δεν χρειασθεί να εφαρμοσθούν το 2018

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλείται να επωμισθεί πολιτικό κόστος – και το βάρος πολλαπλών παρενεργειών στην οικονομία και την κοινωνία – για εξαιρετικά επώδυνα μέτρα τα οποία τελικά μπορεί να μην εφαρμοσθούν. Αν όμως δεν βρεθεί τρόπος να υπερκερασθεί αυτό το ζήτημα και να κλείσει η συμφωνία, θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή με αβέβαιες περαιτέρω εξελίξεις στις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα