Συγκρατημένη αισιοδοξία από Μαξίμου για κλείσιμο της αξιολόγησης

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα, από το Μαξίμου εκπέμπουν θετικό σήμα πως την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup, από όπου και θα προκύψει ένα staff level agreement.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Wolfgang Schäuble θα επιμείνουν στην θεσμοθέτηση και ψηφοφορία από το ελληνικό κοινοβούλιο, πακέτου συγκεκριμένων μέτρων που θα τίθενται σε εφαρμογή όταν και όποτε σημειώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η ελληνική πλευρά φέρεται πως έχει καταλήξει στην εισαγωγή ενός «κόφτη» δαπανών, βάσει του οποίου όταν σημειώνονται δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, θα μπαίνουν σε εφαρμογή ανάλογα μέτρα, για να γίνει η διόρθωση.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο, διαπραγματεύεται μες το κουαρτέτο την εξαίρεση κάποιων κωδικών από τον «κόφτη δαπανών, με κυβερνητική πηγή να αναφέρει χαρακτηρίστηκα πως μπορεί σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μην είναι δυνατόν να κάνεις περικοπή σε δαπάνη της Υγείας ή της Παιδείας.

Η κυβέρνηση μάλιστα συνέδεσε τον «κόφτη», με το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.
Ο παραπάνω μηχανισμός θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, ενώ σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο 3, αλλά στο 2ο.

Στο Μαξίμου επιμένουν πάντως πως δεν πρόκειται να νομοθετήσουν μέτρα για μελλοντική εφαρμογή και πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Όσο για το «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιεί μέτρα, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι γερμανικής έμπνευσης, καθώς εφαρμόζονται ήδη στην Γερμανία και πάνω σε αυτό το μηχανισμό θα βασιστεί ο σχεδιασμός του αντίστοιχου ελληνικού.

Η κυβέρνηση πάντως αναζητά την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, καθώς το κουαρτέτο αντιδρά σε μια σειρά από ζητήματα όπως η μείωση του αφορολόγητου, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να έχει συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώσουν διαδοχικά τους βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές που εξετάζουν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο πριν την ερχόμενη Πέμπτη.

tribune

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα