Πρόβα τζενεράλε αξιολόγησης στο Euroworking Group

Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία αξιολόγησης, τους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης να προσπαθούν να τη συνδέσουν με χειρισμούς στο προσφυγικό και το ΔΝΤ να πιέζει για περισσότερα μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συγκλίσεις με τους δανειστές, αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις στο ασφαλιστικό και υιοθετώντας  τις απόψεις της Κομισιόν για το δημοσιονομικό κενό.

Πρώτος στόχος  είναι  η επίτευξη συναινέσεων από τα υπόλοιπα  μέλη του κουαρτέτου, ώστε να αποκρουσθούν οι πιέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες συνδέονται  με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το δημοσιονομικό κενό. Επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι διπλάσιο απ΄ό,τι υπολογίζει η Κομισιόν, κι αυτό αποτελεί τη λογική βάση των απαιτήσεων του για περικοπές στις κύριες συντάξεις και λήψη πρόσθετων μέτρων.

Οι «διαθέσεις» των εταίρων-δανειστών θα φανούν στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, η οποία αντιμετωπίζεται ως «πρόβα τζενεράλε» στην προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να προχωρήσει  η τελική διαδικασία αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με συμβιβαστική διάθεση,  κομίζοντας σχέδιο εναλλακτικών προτάσεων, που θα μπορούσαν να γίνουν κατ’ αρχήν αποδεκτές από το κουαρτέτο,  ώστε να  καθοριστεί επιτέλους μια ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για τον τελικό διάλογο-διαπραγμάτευση,

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα άλλαξε επί τα βελτίω το οικονομικό και πολιτικό κλίμα,  περιορίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί  όσον αφορά την έκβαση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης.

Περικοπές σε συντάξεις

Οι συμβιβαστικές προτάσεις αφορούν πρωτίστως το ασφαλιστικό, το οποίο παραμένει μείζον ζήτημα και μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από μειώσεις επικουρικών συντάξεων, 250 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση νέου χαμηλότερου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, και ένα σενάριο έμμεσων μικρών περικοπών σε κύριες συντάξεις ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ.

Πέραν των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περικοπές, οι Θεσμοί ζητούν διασφαλίσεις για τη συνταγματικότητα των προωθούμενων αλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ακυρωτικές αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια.  Θέλουν επίσης να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης   της επιβάρυνσης από την έκδοση δεκάδων χιλιάδων νέων συντάξεων που έχουν μπλοκαρισθεί το τελευταίο 12μηνο και συνεπάγονται πρόσθετη σημαντική δαπάνη για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ,  ενώ διάσταση απόψεων για πολλά θέματα υπάρχει και μεταξύ των Θεσμών.

Η στάση του ΔΝΤ

Οι διαφορές εστιάζονται σε  τέσσερα σημαντικά ζητήματα που αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία": το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό κενό. Οποιαδήποτε ελάφρυνση ζητά η ελληνική πλευρά σε ένα από αυτά τα μέτωπα, οι δανειστές ζητούν να συνδυαστεί με «αντιστάθμισμα» σε κάποιο άλλο θέμα.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, η οποία συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα. Στην πράξη, όσες περισσότερες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο συνταξιοδοτικό, τόσο ευκολότερα θα κλείσει η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με το κουαρτέτο για τη μαύρη τρύπα μέχρι το 2018.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι σκληρές απόψεις του ΔΝΤ, οι οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Με δεδομένο πάντως ότι πολλές χώρες - κυρίως η Γερμανία- θέλουν να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά αναζητά μια χρυσή τομή: Να μετριάσει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς και οι διαδικασίες τελικής αξιολόγησης-εκταμιεύσεων να μην τραβήξουν σε μάκρος.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα