Στο Μαξίμου κρίνεται το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, αντίστοιχα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος, αντίστοιχα, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το tanea.gr, θα παρουσιάσει βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών στους εκπροσώπους των μπλόκων. Η συνάντηση κρίνεται καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Νωρίτερα, να προσέλθουν στο Μαξίμου είχαν αποφασίσει, σε μαραθώνια συνεδρίασή τους, οι αγρότες των Τεμπών, ενώ στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη εμμένουν οι αγρότες της Νίκαιας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι τα αιτήματα των εκπροσώπων των 69 μπλόκων της Νίκαιας είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών, που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν»

Η απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες αγροτών

«Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες.

Σημειώνουν επίσης ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταγγελίες και αποχωρήσεις στο ραντεβού με τους αγρότες. Οι δηλώσεις Τσίπρα

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι από αγροτικά μπλόκα πέρασαν την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου προκειμένου να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκπρόσωποι τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών, όπως και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Κτηνοτρόφων και Αλιέων, κατήγγειλαν ότι ''εφαγαν πόρτα" από το Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι έθεσαν βέτο για ένα πρόσωπο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 αγρότες από τα μπλόκα των αγροτών θα συναντήσουν τον Πρωθυπουργό.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 έφτασε στο Μεγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σε εξέλιξη το κρίσιμο ραντεβού με αγρότες - Όλες οι εξελίξεις

Με "εμπλοκή" ξεκίνησε η κρίσιμη συζήτηση ανάμεσα στους αγρότες και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών καταγγέλλει ότι δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μαξίμου, ενώ και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν.

Η απάντηση του Μαξίμου στις καταγγελίες των αγροτών

«Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες.

Σημειώνουν επίσης ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τσίπρας: Να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο

«Πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των αγροτών που συναντά αυτή την ώρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε στους αγρότες ότι έχει προτάσειςκαι είναι υπέρ του διαλόγου και μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

«Είναι δικό σας θέμα», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες, «να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλι που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε απο κοινού τα επόμενα βήματα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κινητοποιήσεις είπε:

«Αντιλαμβάνομαι γιατί και εγώ προέρχομαι από τα κινήματα ότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε και είμαστε ανοικτοί σε όλες τις φωνές και τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα πρέπει να βρεί δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια για να έχει ο αγωνας αποτελέσματα. Να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στην χάραξη πολιτικής. Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις θέσεις και τις προτάσεις σας». Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους αγρότες να λαμβάνουν υπόψιν το συνολικό πρόβλημα του τόπου.

«Δεν μπορούμε», είπε, «να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι από το 2010 εως το 2015 όταν καταστράφηκε ο εθνικος πλούτος. Αν δεν καταφερουμε να ανακτησουμε τον εθνικό πλούτο και πρωτοπόρος χώρος ειναι ο αγροτικός τότε δεν θα μπορουμε να μιλαμε ουτε για εισόδημα ουτε για συντάξεις.»

12:56  Ενταση, καταγγελίες και αποχωρήσεις

Για διάλογο α λα καρτ κάνουν λόγο τόσο η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών όσο και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Όπως κατήγγειλαν περιν από λίγο το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε άλλους εκπροσώπους από αυτούς που είχαν προτείνει στον διάλογο.

Δείτε τις δηλώσεις τους εδώ

12:46  Καταγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών

Μας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά όχι ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είπαν ότι τους μεταφέρθηκε ότι δεν είναι στην λίστα παρά το γγεονός ότι είχαν στείλει λίστα με τα αιτήματά τους.

Έλεγχος αγροτών στην είσοδο του Μαξίμου

Κλειστή η Ηρώδου Αττικού - Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Εν το μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας αυτή την ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12.

Όπως μετέδωσε το Star, κλειστή είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ δεν επιτρέπεται να περπατάει κανείς στο πεζοδρόμιο από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Ενδεικτικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι στέκονται και περιμένουν στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Επίσης σημειώνεται ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει κάποιοι από τους εκπροσώπους των αγροτών.

Δείτε το βίντεο από το Star

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων: Εάν δεν μας δεχθούν αποχωρούμε!

«Εμείς θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας.

Διευκρίνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση. Εάν δεν δεχτούν την αντιπροσωπεία που όρισε η δύναμη των μπλόκων μας και εμμένουν στη θέση τους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη που άλλοι, έξω από εμάς, όρισαν, τότε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν θα συμμετάσχει».

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Στο μεταξύ αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο αίτημα που υπέβαλαν τα μπλόκα της Νίκαιας για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

«Όποιοι αγρότες θέλουν διάλογο με την κυβέρνηση έρχονται στη συνάντηση το μεσημέρι σήμερα» είναι το μήνυμα που απέστειλε χθες το βράδυ  αρμόδιος αξιωματούχος, δείχνοντας πως θα υπάρξει σύγκρουση με ένα τμήμα των αγροτών, που κορμό έχουν τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Εκπρόσωποι 38 μπλόκων στο Μαξίμου

Ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτά τα τελωνεία Εξοχής και Προμαχώνα

Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

Κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των 69 μπλόκων

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν και σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, περιμένοντας νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το αίτημα της Νίκαιας (69 μπλόκα), για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Τρίτη).

Μετά από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των Μπλόκων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη,αποφασίστηκε ομόφωνα η αποστολή των βασικών αιτημάτων που συμφωνούν τα 69 Μπλόκα που συμμετείχαν και αποτελούν το Πλαίσιο συζήτησης με την Κυβέρνηση.

Το πλαίσιο στάλθηκε ήδη στο Μαξίμου και ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη 23/2. Το πλαίσιο αναφέρεται σε:

κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,

κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,

αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,

αφορολόγητο πετρέλαιο,

μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος,

κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια,

καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων

κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε τέταρτο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν και σήμερα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Υπενθυμίζεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, «προκειμένου να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα