Τσίπρας: Οι θεσμοί διαφωνούν και εμποδίζουν την αξιολόγηση

Μήνυμα προς τους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα προκείμενου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στέλνει με συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η καθυστέρηση δεν εξυπηρετεί κανέναν.

«Έχουμε δώσει τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς και, ενάμιση μήνα μετά, δεν έχουμε καμία επίσημη θέση. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή οι θεσμοί έχουν διαφωνίες μεταξύ τους. Ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους το συντομότερο, γιατί ο χρόνος έχει στρατηγική σημασία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Με δυο λόγια αυτό που εξετάζουμε και ζητάμε είναι να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» τονίζει ο Αλέξης.

Παράλληλα επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις. «Η περικοπή των συντάξεων είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο. Γι' αυτό τις απορρίπτουμε στη διαπραγμάτευση. Επιλέξαμε το ισοδύναμο που προκύπτει από μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα με το οποίο οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό. Και επιδίδονται εκ νέου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Υποκινούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθούν να εμπλέξουν τους θεσμούς, ελπίζουν να αποβεί εις βάρος της χώρας μας η διαπραγμάτευση για να φθείρουν την κυβέρνηση».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Έχουμε απευθύνει πρόταση για διάλογο στους εκπροσώπους των αγροτών. Όχι μόνο για τα ασφαλιστικά θέματα, αλλά συνολικά για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο.Ο διάλογος επιτρέπει στις απόψεις να ακούγονται χωρίς διαμεσολαβήσεις και χωρίς παραπληροφόρηση. Είναι σαφές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν τη γραμμή της αδιαλλαξίας. Η γραμμή αυτή δεν μπορεί να έχει ούτε ουσιαστικό αποτέλεσμα ούτε διάρκεια.»

Όσον αφορά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν μπορεί να είναι περισσότερες από τέσσερις. «Ο αριθμός των αδειών ορίζεται από το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας. Επιδιώξαμε η ρύθμιση αυτή να γίνει με συναινετικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα