Τσίπρας: Οι 4 τηλεοπτικές άδειες, πολλές είναι! Ευρωπαϊκή Μπανανία δεν θα γίνουμε

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενος στη Siemens και τη Λίστα Λαγκάρντ, για να εξαπολύσει στη συνέχεια πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

«Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής αποδεικνύει ξεκάθαρα, ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης».

Οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που δίνουμε δεν είναι λίγες, είναι πολλές, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος στοιχεία για τις τηλεοπτικές άδειες σε άλλες χώρες της Ευρώπης με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία (που έχει δύο κανάλια).

“Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μπει τάξη στην ανομία και ποιοι θέλουν να εμποδίσουν την κυβέρνηση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για “υπόγειες διαδρομές” που είναι “γνωστές σε όλους μας” και για ΜΜΕ που “έχουν μόνο ζημιές και όχι κέρδη, στηρίζονται από τράπεζες και το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν χρεοκοπημένα κόμματα και την πολιτική τους, ενώ είχαν και την ευνοϊκή συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την έλλειψη φορολογικών ελέγχων”.

“Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τον όρο διαπλοκή, τώρα όμως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τον όρο και πώς θα την αντιμετωπίσουμε”, ξεκαθάρισε, ενώ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα -χωρίς να κατονομάσει- που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια και που, όπως πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, “να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση”. Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι' αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, “έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε”.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός, και έκλεισε καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία, αλλιώς θα το πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, όταν και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα.

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή

Η ΝΔ και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν να αποτρέψουν αυτό το θεσμικό "Grexit", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση για να περιορίσει σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας είναι λανθασμένα και υπογράμμισε πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.

“Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας. Δυστυχώς η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται”, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς κ. Τσίπρα είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό. Νομοθετείτε μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Καταργείτε το ΕΣΡ. Ο δρόμος που ακολουθείτε είναι ολισθηρός δρόμος”, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: “Επιστρέψτε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ πίσω εκεί που ανήκουν και εμείς θα ψηφίσουμε κατ’ ευθείαν την νέα σύνθεση του οργάνου. Χρειάζεστε υπενθύμιση για το τι λέει το Σύνταγμα. Ο έλεγχος και η επιβολή άπτονται του ΕΣΡ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να καταλάβει πως ο έλεγχος του κράτους γίνεται μέσω του ΕΣΡ. Τα πράγματα είναι απλά”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα