Απειλές εξόδου από την Σένγκεν για την Ελλάδα. Μουζάλας: Προλαβαίνουμε

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ηγέτες της ΕΕ και κορυφαίοι αξιωματούχοι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν, κάτι που θα διέλυε τη συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες που έχουν υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκ. μετανάστες, στοχοποιούν την Αθήνα, με την Αυστρία να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη Σένγκεν, έστω και προσωρινά.
Τα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα μπορούν να συνεχιστούν για έξι μήνες. Η άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών, που ανάγκασε τα κράτη μέλη να πάρουν αυτά τα μέτρα δεν έχει ακόμη μειωθεί,” τόνισε ο Ολλανδός υπουργός για θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης Κλάας Ντιτζκχοφ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εσωτερικών, κάλεσαν την Ελλάδα να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές, με κάποιους εξ αυτών να υιοθετούν την απειλή της εξόδου από τη Σένγκεν.

Το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, από την πλευρά της Ελλάδας, τέθηκε για ακόμα μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Άμστερνταμ. Το κλίμα ήταν αρνητικό πριν ακόμα ξεκινήσει η σύσκεψη, με σειρά συμμετεχόντων να θέτουν ζήτημα προσωρινής εξόδου από τη Σένγκεν. Το θέμα δεν τέθηκε κατά τη Σύνοδο, ωστόσο έγιναν συστάσεις προς την Ελλάδα για τα σύνορα, υπό την έμμεση απειλή, από ορισμένους Υπουργούς, για κλείσιμο των συνόρων.

Τα κράτη – μέλη πλέον έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να έχει έτοιμα τρία κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων (hotspots). Μέχρι στιγμής λειτουργεί ένα στη Μυτιλήνη, όμως η ολοκλήρωσή τους, θα είναι ένα δείγμα της αποφασιστικότητας της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι, πρόκειται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να δημοσιοποιηθεί έκθεση λειτουργίας του χώρου της Σένγκεν, που θα είναι απαραίτητη, ώστε να αποφασιστεί αν θα δοθεί συνέχεια ή όχι στους προσωρινούς ελέγχους που έχουν θέσει στα εσωτερικά τους σύνορα ορισμένα κράτη – μέλη, όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Στην έκθεση αυτήν, θα επισημανθούν τα κενά που υπάρχουν στην τήρηση της Σένγκεν, στα ελληνικά σύνορα και θα δοθεί προθεσμία τριών μηνών, ώστε να διορθωθούν με τη βοήθεια των εταίρων ή της Frontex.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ηρέμησαν τα πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, «δεν τέθηκε ποτέ» θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν συνορεύει με καμία χώρα που υπάγεται στη Συνθήκη. Αυτό που υπογραμμίζεται συνεχώς είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα. Η πραγματική απειλή είναι το κλείσιμο των συνόρων από άλλες χώρες, που βρίσκονται στο δρόμο προς τη Γερμανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών».

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα σύνορα της Σένγκεν θα μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί το γρηγορότερο δυνατόν για να ασφαλίσει τα σύνορα αυτά» είπε η Aυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ Λέιτνερ. Ενώ ο Γερμανός, Τόμας Ντε Μαζιέρ, «πρέπει να επηρεάσουμε την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και να δούμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Για τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντικό οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν και μετά τον Μάιο που προβλέπεται σήμερα με τους υφιστάμενους κανόνες».

Μουζάλας: Το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου έτοιμα τα hotspots

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά τόνισε ότι το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Πρόσθεσε επίσης, ότι με τις επιπλέον 100 συσκευές EURODUC που έλαβε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνονται πλέον δακτυλικά αποτυπώματα από το 80-90% των μεταναστών. Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στον αργό ρυθμό παροχής βοήθειας, αλλά και στη διαδικασία μετεγκατάστασης η οποία δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με βάση το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. «Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, καθώς και την υπερηφάνεια της Ευρώπης, σώζοντας ανθρώπους», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, από την άλλη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με την Ελλάδα ως μέτρο αναχαίτισης των προσφυγικών ροών. Ο Νικολά Ποπόσκι, ωστόσο, τόνισε ότι αν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, εκείνοι θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα