Νέα ονόματα αποκαλύπτει το στικάκι Φαλτσιανί

Αρχείο με περίπου 500.000 κινήσεις λογαριασμών όλων εκείνων των προσώπων –νομικών και φυσικών– που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο.

Ολα άρχισαν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ο γ.γ. της κυβέρνησης έφυγε από Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη Σύνοδο Κορυφής και πήγε στο Παρίσι.

Εκεί συνάντησε σε προκαθορισμένο ραντεβού το πρώην στέλεχος της HSBC, Ερβε Φαλτσιανί, τον άνθρωπο, ο οποίος υπέκλεψε τη «λίστα Λαγκάρντ» από την ελβετική τράπεζα.

Ο τελευταίος παρέδωσε στον γενικό γραμματέα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες κινήσεις διεθνών συναλλαγών που εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν όλη την υπόθεση, καθώς αναμένεται να αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνεπώς τα ονόματα των τροφοδοτών των λογαριασμών.

Λίγο καιρό πριν, είχε προηγηθεί συνάντηση του Φαλτσιανί με ομάδα Εισαγγελέων, στους οποίους είχε εκφράσει την πρόθεση να παραδώσει επιπλέον υλικό για τη «λίστα Λαγκάρντ», ώστε να «διαβαστεί» εξ’ ολοκλήρου και να διαφωτιστεί το σύνολο των δεδομένων.

Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε εντολή στον κ. Καλογήρου να παραδώσει άμεσα στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία, όπως και έγινε, ενώ για το ζήτημα ήταν ενήμερος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος.

Μαζί με τη λίστα, το πρώην στέλεχος της HSBC παρέδωσε επίσης έναν ειδικό κωδικό, με τον οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει αυτό το αρχείο. Ωστόσο, το υλικό που φέρεται να είναι τεράστιο, χρίζει επεξεργασίας και θα χρειαστεί τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν συγκεκριμένο λογισμικό προκειμένου να «ανοιχτεί».

Έτσι, στην Εισαγγελία αναμένουν να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

Εξάλλου, δεν φαίνεται να ήταν τυχαίο το γεγονός ότι την Τρίτη πέρασε από τη Βουλή τροπολογία, η οποία νομιμοποιεί στοιχεία που αποκτήθηκαν ακόμα και με παράνομα αποδεικτικά μέσα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υποθέσεις αποκάλυψης φοροδιαφυγής.

Με αυτό τον τρόπο, το κυβερνητικό «οπλοστάσιο» ενισχύεται καθώς οι αποκαλύψεις θα συνδεθούν και με το νομοσχέδιο για εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από το εξωτερικό, αφού πλέον οι φοροφυγάδες ουσιαστικά θα έχουν ως μόνη επιλογή την επιστροφή χρημάτων και μάλιστα με ευνοϊκές νομικές συνθήκες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς με επικεφαλής τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα