Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί με κύριο μενού το Ασφαλιστικό

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και γύρω από την θέση αυτή θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τόνιζαν, επιπλέον, ότι οι συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και πως επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικές αυτού του πνεύματος οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο το ασφαλιστικό, ενόψει του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

"Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα. Είναι εθνικό ζήτημα", τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να προσθέσει ότι "επομένως, το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινη γραμμή".

"Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα το σεβαστούν αυτό -και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχουν κόμματα που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η κόκκινη εθνική γραμμή", υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι "στόχος μας είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες".

Το ασφαλιστικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που γίνεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αν και ο πρωθυπουργός, για να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενέταξε στην ατζέντα και το προσφυγικό ως «εθνικό ζήτημα» αλλά και την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους αρχηγούς στη σημερινή σύσκεψη για το σχέδιο που προσανατολίζεται να καταθέσει η κυβέρνηση ως αντιπρόταση στις περικοπές των συντάξεων που ζητούν οι δανειστές και να τους ζητήσει θεσμικά να συμμετάσχουν σε μια Ειδική Επιτροπή που θα συστήσει η κυβέρνηση για το θέμα με επικεφαλής πιθανότητα τον κ. Σάββα Ρομπόλη.

Για να υπερκεράσει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την Πέμπτη, όταν και δημοσιοποιήθηκε πως ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη σύγκλιση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός σήκωσε χθες το πρωί ο ίδιος το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Δ. Λεβέντη.

Στις συνομιλίες αυτές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Διευκρίνησε, ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο λόγος για αυτήν την σπουδή του πρωθυπουργού να αναζητήσει τη συναίνεση, είναι η απόφαση να κλείσει το ασφαλιστικό άμεσα, ώστε να προχωρήσουν τα θέματα στα οποία έχει επενδύσει η κυβέρνηση, δηλαδή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Η προσφυγή στη συναίνεση και η απόφαση να βάλει στο παιχνίδι και την αντιπολίτευση ελήφθη από τον κ. Τσίπρα μετά τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά δύο βουλευτές στη βουλή.

Η στρατηγική αυτή φαίνεται να ευνοεί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο την κυβέρνηση, αφού η άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη διαμόρφωση μιας αντιπρότασης στην περικοπή των συντάξεων θα την εκθέσει, ενώ αναμένεται να ενισχύσει και τη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά στην πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας θα κάνει λόγο για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων, θα προτείνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και να διατεθεί για το ασφαλιστικό μέρος των εσόδων από το νέο Ταμείο που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι, μέσα από την Επιτροπή για το ασφαλιστικό να επιτευχθεί κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που θα δώσει πρόσθετα πλεονεκτήματα στη διαμάχη με τους δανειστές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα