Κριτική και υψηλοί τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τους εταίρους και αν αυτή θα περάσει από την Βουλή. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός και κράτησε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως το κόμμα θα πρέπει να τονίζει τα λάθη - όπου υπάρχουν - της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέβασε τους τόνους αφήνοντας αιχμές για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, ενώ κριτική άσκησε και ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι «η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τα εσωκομματικά. «Απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος, ούτε κόμμα των μελών του και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του».

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις κριτικές, συμπλήρωσε όμως: «Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να περάσει από την Βουλή, κάτι που είχε δηλώσει στην συνέντευξη του στην ΑΓΟΡΑ και τόνισε πως υπάρχουν ασάφειες.

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

Την κριτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα συνέχισε ο Γ. Μηλιός. «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως δεν είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια τελείωσαν. «Το κείμενο δεν έχει ασάφειες ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας. Η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα. Οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο να ακυρωθούν με μονομερείς κινήσεις.

Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο, γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο, καθώς υπάρχει η ρήτρα ανάδοχης της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη να απαντήσουμε σε ότι είναι βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή».

Ένα ακόμη μέλος της αριστερής πλατφόρμας ο Αλέκος Καλύβης άφησε αιχμές για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους «Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα