Ναυάγιο Eurogroup: Το παιχνίδι είναι στημένο και στα μέτρα τους

Το σημερινό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα και στην κυβέρνσηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στον αέρα κατάφεραν να τινάξουν τη συνεδρίαση του Eurogroup οι εταίροι της Ελλάδας, μετά από την επαναφορά κειμένου το οποίο προϋποθέτει συμφωνία στη βάση του Μνημονίου και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Από τους εταίρους παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Χαρακτηριστικό του ναυαγίου στο Eurogroup για την Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και φαίνεται πως το κλίμα δεν είναι απλώς ρήξης, αλλά απόλυτου αδιεξόδου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε με τον πλέον τρανό τρόπο πως οι εταίροι είναι απογοητευμένοι από την Αθήνα, μετά τα αποτελέσματα της συνεργασίας που υπήρχε το Σαββατοκύριακο με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε στην ουσία μία εβδομάδα περιθώριο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ζητήσει παράταση του Μνημονίου δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, αλλά όπως είπε κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως πλέον είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν εάν θέλουν παράταση λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας. Μάλστα, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από τις ελληνικές αρχές.

Σχετικά με την παράταση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος, αλλά αφού υπάρχουν δεσμεύσεις. Όπως σημείωσε, ο κ. Ντάισελμπλουμ , οι ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοιχτοί στην αντικατάσταση μέτρων, αλλά αρκεί να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για όχι μονομερείς ενέργειες.

ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η Ευρώπη και τα όργανά της θα συνεχίσουν να αναζητούν λύση, αλλά ξεκαθάρισε και εκείνος με τη σειρά του πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική σε παράταση του προράμματος.

Και οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν με τον πλέον σαφή τρόπο πως το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα κι αυτό είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος, ενώ σε αυτό το σημείο ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει δέσμευση για να αποδεχθεί τα βασικά στοιχεία του προγράμματος.

Για τις δραματικές εξελίξεις μίλησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ξεκαθάρισε και εκείνη από την πλευρά της, πως θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει εκ νέου η αξιολόγηση του προγράμματος.

οι εταίροι υπαναχώρησαν από το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά την συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη».

Όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου:

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που απορρίφθηκε, «σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας στο υπάρχον πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη δέσμευσή τους να απέχουν από μονομερή δράση και να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, του χρηματοοικονομικού τομέα και των συντάξεων».

Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα και χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup».

Σε αυτή τη βάση, αναφέρεται παρακάτω, «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα...συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει ρόλο σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προσκείμενο σε αυτό το αίτημα από τις ελληνικές αρχές».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα