Eurogroup: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ούτε για κοινό ανακοινωθέν

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου και στην ουσία συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Από τις δηλώσεις του:

"Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup  για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους τα σχέδια της κυβέρνησης. Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και τις συνομιλίες στο θέμα της Ελλάδας και μελλοντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα. Περισσότερη υπομονή και θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα.

Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα, ένα το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα που λήγει τον Φεβρουάριο. Συζητήσαμε ενδεχόμενο παράτασης, για κάποιους ήταν το προτιμητέο αλλά δεν καταλήξαμε σε τέτοιο συμπέρασμα

Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα.

Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε,. Δεν ήταν επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα.

Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις του προγράμματος ή ενός προγράμματος αλλά θέμα ήταν τα επόμενα βήματα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν θα ξεκινήσουν διαδικασίες με εμπειρογνώμονες μέχρι τη Δευτέρα."

δηλώσεις Μοσκοβισί:

"Χρήσιμη συνάντηση και για εμάς και για να καταλάβει και η Ελλάδα πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι εταίροι. Παρά τις καλές προσπάθειες και παρά την καλή θέληση δεν μπορέσαμε να καταλήγουμε σε μια κοινή δήλωση. Θα συνεχίσουμε την Δευτέρα"

Η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, η τετράωρη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).

Όπως μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση παίρνει νέα διορία μέχρι τη νέα και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί ένα υπόμνημα-προσχέδιο που συντάχθηκε απόψε. Σε αυτό έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα κοινά σημεία των δύο πλευρών και οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και τις απαιτήσεις των εταίρων για παράταση του μνημόνιου. Στην κυβέρνηση δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τέσσερις αρxές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Bloomberg στο Βερολίνο, Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δενΗ ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα ήταν «συμπαγής».

Διαρροές από τις Βρυξέλλες μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά για την επέκταση του προγράμματος. «Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή ανακοίνωση»

«Έντονη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόοδος, «παρά την καλή θέληση των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

«Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ενημερωθούμε για τις ελληνικές θέσεις».

«Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα» το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη ΤύπουΠαράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προγραμματισμένου Eurogroup, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε πως «συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς όμως τελικό συμπέρασμα».

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί είπε πως «η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα, για να καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες».

Δύο ξένοι στην ίδια Σύνοδο...

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως φαίνεται, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα θα είναι δύο ξένοι στην ίδια συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συνεννοήσεις μήπως βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ ωστόσο επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα