Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Από Δευτέρα οι αποφάσεις

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, η τετράωρη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).

Εποικοδομητικές οι συζητήσεις σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. «Θα τα πούμε την Δευτέρα»

Όπως μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση παίρνει νέα διορία μέχρι τη νέα και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί ένα υπόμνημα-προσχέδιο που συντάχθηκε απόψε. Σε αυτό έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα κοινά σημεία των δύο πλευρών και οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και τις απαιτήσεις των εταίρων για παράταση του μνημόνιου. Στην κυβέρνηση δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος.
Εποικοδομητικές οι συζητήσεις σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. «Θα τα πούμε την Δευτέρα»
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τέσσερις αρxές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Bloomberg στο Βερολίνο, Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δενΗ ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα ήταν «συμπαγής».

Διαρροές από τις Βρυξέλλες μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά για την επέκταση του προγράμματος. «Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή ανακοίνωση»

«Έντονη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόοδος, «παρά την καλή θέληση των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

«Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ενημερωθούμε για τις ελληνικές θέσεις».

«Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα» το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη ΤύπουΠαράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προγραμματισμένου Eurogroup, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε πως «συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς όμως τελικό συμπέρασμα».

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί είπε πως «η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα, για να καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν επί τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters ίσως να υπάρξει νέα συνάντηση για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα

Λίγα λεπτά πριν από τις 23.00, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup... Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Υπ. Οικονομικών Λουξεμβούργου: Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση σήμερα.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας αναφέρει: Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία με στόχο να έχουμε κάτι να αποφασίσουμε στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται δεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση παρά τις πιέσεις.
Στη διαδικασία συγγραφής του τρίτου προσχεδίου βρίσκονται τα μέλη του Eurogroup καθώς όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της δημόσιας ΝΕΡΙΤ η ελληνική αντιπροσωπεία δέχεται πιέσεις να υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, περί «παράτασης του προγράμματος» κάτι το οποίο δεν η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κοινό ανακοινωθέν θα εκφράζονται ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση διαρρέει πως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή μια τέτοια παράταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων.

«Θέσαμε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» λέει η κυβέρνηση.


Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο για συμφωνία - “γέφυρα”, για το οποίο οι αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ζητούν λεπτομερή νούμερα για οποιεσδήποτε εξαγγελίες κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς ο μεγάλος φόβος τους είναι να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Τις τέσσερις αρχές, για μία νέα συμφωνία, παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του στο Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα θέλει μία συμφωνία που προβλέπει την οικονομική σταθερότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, είπε ο Βαρουφάκης κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειας, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα το EuroWorking Group.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο δημοσιογράφος του Bloomberg Αρνε Ντελφς ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και πλέον οι εμπειρογνώμονες θα έρθουν στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήνυμά του, μέσω Twitter, έγραψε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι το συγκεκριμένο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα