Κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Δείτε όλες τις εξελίξεις

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Eurogroup. Η πρώτη επίσημη μάχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η στάση Βαρουφάκη και η αμετακίνητη Γερμανία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον Γιάννη Βαρουφάκη να ξεδιπλώνει μια - μια τις σελίδες της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα ενώπιον των σκληρών αλλά και των διαλλακτικών εταίρων της χώρας μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που ξεκίνησε τις εργασίες του. Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τριών προαναφερομένων με τους κ.κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ και την κ. Κρ. Λαγκάρντ , έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα

«Το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυση της το 1999» τόνισε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα-άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN MONEY, όπου υπογραμμίζεται ότι ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε χειρότερο σημείο» από την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μίλησε για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του Economist, που διοργανώθηκε στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκάιτνερ έκανε αναφορά σε «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Οι θέσεις της Γερμανίας συνοψίζονται στα εξής:

-Μπορεί Τρόικα και Μνημόνιο να αλλάξουν όνομα, αλλά δεν θα αλλάξουν νόημα.
-Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τρόικα.
-Παράταση μόνο αν συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα.
-Οι αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, δια του οικονομικού επιτελείου, δίνει μια μεγάλη μάχη τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες όχι για να εισπράξει μια απόφαση αφού αυτό είναι τεχνικά αδύνατο αλλά για να πείσει τους εταίρους ότι οι προτάσεις της για να ακολουθηθεί μια νεα οικονομική πολιτική είναι προς το συμφέρον όλων.

Ο ανταποκριτής του Economist στις Βρυξέλλες τουίταρε ότι σύμφωνα με ανώτατη πηγή το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφασίσουν απο κοινού να προετοιμαστούν για το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου.


Ενώ το Eurogroup είναι σε εξέλιξη, έχουν προηγηθεί επαφές και συναντήσεις γνωριμίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμικών παραγόντων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν πιο φειδωλός στις δηλώσεις του από κάθε άλλη φορά. Δεν πήγε στις κάμερες να απαντήσει σε ερωτήσεις αλλά την ώρα που έμπαινε για την συνεδρίαση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διεξαχθεί μια εποικοδομητική συνεδρίαση. Όταν ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους αν υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «σε καμία περίπτωση».

Εξάλλου, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση, είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο.

Ο σκληρός της παρέας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, είπε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι και υπογράμμισε ότι δεν περιμένει καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά θα ήθελα να ξέρω πώς το σκέφτεται εκτός προγράμματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε. Είπε και κάτι άλλο το οποίο θεωρήθηκε προκλητικό. Είπε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να έχει την "σφραγίδα" της τρόικας, "την οποία παρεμπιπτόντως δεν μπορούμε να αποκαλούμε τρόικα πλέον".

Κατά τα λοιπά, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup περίσσευαν τα χαμόγελα αλλά όχι από όλους. Ο Βαρουφάκης χαμογελαστός, ο κ. Δραγασάκης αόρατος, η Κριστίν Λαγκάρντ φαινόταν γοητευμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σφιγμένος μετά το επεισόδιο που είχε στην Αθήνα με το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε αγέλαστος όπως πάντα και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περίεργοι να μάθουν τι έχει να πει η Ελλάδα.


Η καθοριστική συνάντηση για την Ελλάδα, όπου θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης, θα είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Το γεγονός πως η σημερινή συνεδρίαση δεν θα... τραβήξει θεωρείται και η πληροφορία πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προτίθεται να περάσει το βράδυ στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει αυθημερόν στο Βερολίνο.
Εξάλλου, το Βερολίνο μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα: Μην περιμένετε σήμερα απόφαση.

Το βλέμμα Ντάισελμπλουμ προς Βαρουφάκη γίνεται viral

ΩΡΑ 19.56: Συγκέντρωση υπέρ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

ΩΡΑ 19.40 Tweet με νόημα του Αλέξη Τσίπρα

ΩΡΑ 19.35 Ο Σόιμπλε σκεπτικός...

ΩΡΑ 19.28 Ο Σόιμπλε "τα λέει" με τον Νράγκι

ΩΡΑ 19.20 Μέσα στην αίθουσα. Η χειραψία Σόιμπλε - Βαρουφάκη

ΩΡΑ 19.10: Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζουν αυτή την ώρα στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

ΩΡΑ 18.50 Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΩΡΑ 18.45: Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

ΩΡΑ 18.33: Αφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ. Συνοδευόταν από τον Πόουλ Τόμσεν. Δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον γνώρισα για πρώτη φορά και ανταλλάξαμε απόψεις», δήλωσε.


ΩΡΑ 18.25:
Ξένα ΜΜΕ: Σαν φάντασμα μπήκε στην συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το μόνο που είπε είναι ότι ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική συνάντηση.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι θέλει να καλωσορίσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και να ακούσει τις απόψεις του. Την ίδια στιγμή σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι πρόγραμμα ήδη υπάρχει για την Ελλάδα και διευκρίνισε ότι θέλει να γίνουν κάποιες συζητήσεις.

Σόιμπλε: Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις

Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις για την Ελλάδα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα (η οποία ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη) προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση γίνεται προκειμένου να ακουσθούν οι θέσεις της κυβέρνησης της χώρας μας.

Ο ίδιος όμως έστειλε το μήνυμα «ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα», σχετικά με το αίτημα να υπάρξει νέο, καθιστώντας σαφές με τις δηλώσεις του ότι για να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Δεν φάνηκε αρνητικός πάντως στο αίτημα κατάργησης της τρόικας, αν και διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι πως θα λέγεται η τρόικα, αλλά να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος.

Τετ-α-τετ Αθήνας - Βρυξελλών πριν από το Eurogroup

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αμετακίνητοι καθώς έθεσαν ως προαπαιτούμενο για να υπάξει συμφωνία το ισχύον πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο Facebook σημειώνει πως «στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και θα ακούσουμε τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο α συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Είμαι ανοικτός να ακούσω τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς», προσερχόμενος στο κτίριο που θα συνεδριάσει στις 18:30 το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο σχέδιο - γέφυρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, αναμένοντας τις ελληνικές προτάσεις.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη επέστρεψε στην ανάπτυξη και δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.

Μοσκοβισί: «Άγκυρα» για τις συζητήσεις το υπάρχον πρόγραμμα


«Η Κομισιόν μπαίνει στις συζητήσεις με ένα σκοπό, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει ο ένας τον άλλο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που μπορεί να παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις.

«Να ακούσουμε την ελληνική πλευρά αλλά και να δούμε τις αντιδράσεις των εταίρων, πρόσθεσε και τόνισε πως υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να είναι η «άγκυρα» για τις συζητήσεις.

«Φυσικά υπάρχει χώρος για κινήσεις» είπε ο Μοσκοβισί και κατέληξε λέγοντας: «Να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού αλλά να σεβαστεί και η Ελλάδα τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο Eurogroup μετά το προγραμματισμένο στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα