Eurogroup: Η κρίσιμη μάχη της Ελλάδας - Όλες οι εξελίξεις

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Eurogroup. Η πρώτη επίσημη μάχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η στάση Βαρουφάκη και η αμετακίνητη Γερμανία.

Νωρίτερα η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Γ. Βαρουφάκης είχε την πρώτη του συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τελικά δεν θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΩΡΑ 19.28 Ο Σόιμπλε "τα λέει" με τον Νράγκι

ΩΡΑ 19.20 Μέσα στην αίθουσα. Η χειραψία Σόιμπλε - Βαρουφάκη

ΩΡΑ 19.10: Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζουν αυτή την ώρα στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

ΩΡΑ 18.50 Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΩΡΑ 18.45: Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

ΩΡΑ 18.33: Αφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ. Συνοδευόταν από τον Πόουλ Τόμσεν. Δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον γνώρισα για πρώτη φορά και ανταλλάξαμε απόψεις», δήλωσε.


ΩΡΑ 18.25:
Ξένα ΜΜΕ: Σαν φάντασμα μπήκε στην συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το μόνο που είπε είναι ότι ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική συνάντηση.

Σόιμπλε: Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις

Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις για την Ελλάδα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα (η οποία ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη) προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση γίνεται προκειμένου να ακουσθούν οι θέσεις της κυβέρνησης της χώρας μας.

Ο ίδιος όμως έστειλε το μήνυμα «ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα», σχετικά με το αίτημα να υπάρξει νέο, καθιστώντας σαφές με τις δηλώσεις του ότι για να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Δεν φάνηκε αρνητικός πάντως στο αίτημα κατάργησης της τρόικας, αν και διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι πως θα λέγεται η τρόικα, αλλά να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος.

Τετ-α-τετ Αθήνας - Βρυξελλών πριν από το Eurogroup

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αμετακίνητοι καθώς έθεσαν ως προαπαιτούμενο για να υπάξει συμφωνία το ισχύον πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο Facebook σημειώνει πως «στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και θα ακούσουμε τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο α συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Είμαι ανοικτός να ακούσω τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς», προσερχόμενος στο κτίριο που θα συνεδριάσει στις 18:30 το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο σχέδιο - γέφυρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, αναμένοντας τις ελληνικές προτάσεις.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη επέστρεψε στην ανάπτυξη και δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.

Μοσκοβισί: «Άγκυρα» για τις συζητήσεις το υπάρχον πρόγραμμα


«Η Κομισιόν μπαίνει στις συζητήσεις με ένα σκοπό, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει ο ένας τον άλλο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που μπορεί να παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις.

«Να ακούσουμε την ελληνική πλευρά αλλά και να δούμε τις αντιδράσεις των εταίρων, πρόσθεσε και τόνισε πως υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να είναι η «άγκυρα» για τις συζητήσεις.

«Φυσικά υπάρχει χώρος για κινήσεις» είπε ο Μοσκοβισί και κατέληξε λέγοντας: «Να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού αλλά να σεβαστεί και η Ελλάδα τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο Eurogroup μετά το προγραμματισμένο στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

Τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες


Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κρίνεται στις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Eurogroup που ξεκινάει στις 18.30 ώρα Ελλάδας και στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της, λίγο πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθίσουν στο τραπέζι του διάλογου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναχώρησε το μεσημέρι για την βελγική πρωτεύουσα.

Στην κυβερνητική αποστολή μετέχουν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών -αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις- Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο του ΕΛΚ, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων, η Α. Μέρκελ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Μ. Ραχόι και ο Π. Κοέλιο.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα