Λαφαζάνης: Μνημόνια και τρόικα τέλος

Σαφή μηνύματα στο εξωτερικό της χώρας αλλά και στην αντιπολίτευση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης έστειλε με την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας στις «ανησυχίες» των ακραιφνών μνημονιακών, όπως είπε, για το αν η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα μέρος του μνημονίου, είτε πρόκειται για το 70, για το 60 ή για το 50%, υπήρξε κατηγορηματικός.

«Μην ανησυχείτε. Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικο προοδευτικό προγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης και πρωτίστως οι Μέρκελ και Σόιμπλε θα μας εκβιάσουν και θα μας αναγκάσουν σε άτακτη υποχώρηση.

Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν χωρίζεται, δεν διαιρείται. Αν επιχειρήσουν κάποιοι να μας στείλουν τελεσίγραφα, πρέπει να ξέρουν από τώρα ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση», είπε, προειδοποιώντας ότι η κυβερνηση δεν εκβιάζεται γιατί δεν μπορεί μαζί της να εκβιαστεί ένας λαός που ομόθυμα στηρίζει μία προσπάθεια.

«Η κυβέρνησή μας αυτή την ώρα δεν δίνει μόνο έναν αγώνα για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό. Δίνει αγώνα για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη που πνίγονται», είπε, κάνοντας λόγο για μάχη για προοδευτική αλλαγή.

«Αν συνεχίσουν οι σημερινές άγριες πολιτικές ταξικής λεηλασίας θα έχουν ίσως την ίδια τύχη με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, με άλλη μορφή», είπε, τονίζοντας πως η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή δεν έχει μέλλον.

«Αυτό τον αγώνα για αλλαγή στην Ευρώπη δίνει η κυβέρνηση και ζητά την στήριξη των λαών», είπε, τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση σταθεί όρθια –και θα σταθεί, όπως είπε- απέναντι σε θύελλες και πιέσεις, θα έχει νικήσει η ελπίδα σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Λαφαζανης θύμισε ότι η κρίση δεν προκλήθηκε στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ, που είναι η χώρα μοντέλο του καπιταλισμού.

Όσο για την χώρα μας, υποστήριξε ότι την περνά πιο έντονα και βαθιά, λόγω της υποβάθμισης και διάλυσης της παραγωγικής της βάσης.

Χαρακτήρισε ως μη τυχαίο ότι το υπουργείο του διευρύνθηκε και έγινε ‘παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς και ότι συνδέθηκε με το περιβάλλον.

«Η ανάπτυξη οφείλει να είναι βιώσιμη και αειφόρος», είπε, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο της παραγωγικής προσπάθειας θα βρίσκεται η ενίσχυση και η αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

«Η βιομηχανική παραγωγή συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, που εξωθούν σε υψηλές ενεργειακές τιμές», είπε, μιλώντας για εξαθλίωση από τις δυνάμεις που κερδοσκοπούν ελέγχοντας παράλληλα ΜΜΕ.

Εξού και ζήτησε δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση τραπεζών, καθώς και κεντρική παρουσία του Δημοσίου με μη πελατειακό ρόλο στον χώρο της ενέργειας.

«Η κυβέρνηση θα στηρίζει τη σύγχρονη και καινοτόμα βιομηχανική ανάπτυξη, με πλήρη προάσπιση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και του περιβάλλοντος».

Προανήγγειλε αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που θα αναλάβει νέο, έντονα παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα στηρίζει τις πολιτικές.

Μιλώντας για την κατάρρευση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για τη διαμόρφωση μίας νέας ενεργειακής πολιτικής, ώστε οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να παύσουν να είναι ανυποφορες.

Κάνοντας λόγο για ενεργειακή φτώχεια που έχει πρωτοφανή εξάπλωση, εξήγγειλε την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ΑΠΕ από την κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, παρουσίασε σειρά μέτρων, ως εξής:

- Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ. Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σταματά η υποβάθμιση της «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες». Αυτή χρειάζεται ανασυγκρότηση με την πρόσληψη νέου προσωπικού. Μπορεί η ΔΕΗ μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει από 20 έως 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είπε, πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

- Η κυβέρνησή μας θα αναβαθμίσει τον ρόλο της ΡΑΕ, είπε, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επανέλαβε δεν την εξαγγελία για δωρεάν 300 KW τον μήνα σε 300.000 νοικοκυριά.

- Ισχυρή διαπραγμάτευση που θα πετύχει μικρότερες τιμές στο αέριο. Η ΔΕΠΑ ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει νέο ρόλο χωρίς μεσάζοντες για να πάει παντού στην χώρα μας.

«Δεν θα προβαίναμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Λαφαζάνης, θυμίζοντας ότι αυτή έχει πάει σε αζέρικη κρατική εταιρεία, και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.

«Θα αποφασίσουμε για την τύχη της ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εκκρεμεί η απόφαση για την εξαγορά», είπε.

- Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ για να παίξει κρίσιμο ρόλο στην βενζίνη και τα πετρελαιοειδή στην ενέργεια.

- Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνα και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για επανεξέταση του διαγωνισμού για τα θαλάσσια φιλέτα νότια της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πάψει οριστικά να εξαρτημένο ηγεμονικό δορυφόρο άλλων κρατών. «Θα αναπτύξουμε πολυδιάστατη στρατηγική με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

- Η κυβέρνηση κάνει μεγάλη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή. Προτεραιότητα μας είναι τα ποιοτικά προϊόντα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα συμπεράσματα από την έρευνα, παραγωγή, και εμπορεία με εξαγωγικό προσανατολισμό.

- Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία , τη δουλειά και την προοπτική τους.

- Χαρακτήρισε σκανδαλώδη την εξαγορά του Ελληνικού και αντι-οικολογικά τα σχέδια για αξιοποίηση της. «Θα επανεξετάσουμε την εξαγορά με στόχο την ακύρωσή τους», είπε.

- Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ΕΒΖ για να επιβιώσουν και μαζί της χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί, ενώ αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα