Ευρωπαϊκός μαραθώνιος για Τσίπρα - Βαρουφάκη ενόψει της Συνόδου

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων ξεκινά για την ελληνική πλευρά, με τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαίτερα φορτωμένες σε ένα μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούγκερ.

Νωρίτερα αύριο Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Τρίτη την Ρώμη και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ολάντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές εξετάζουν έκτακτο  Eurogroup την προσεχή εβδομάδα, γιατί η ΕΚΤ χρειάζεται μια πολιτική απόφαση πριν αποφασίσει για τη δική της στάση, αναφορικά με την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, τον ELA.

Εν τω μεταξύ αλλεπάλληλες ενέργειες για την εκτόνωση του κλίματος έντασης, που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής του Γιουρογκούπ Γερούν Ντάισεμπλουμ, καταβλήθηκε  από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά την συνομιλία επιβεβαιώθηκε η θέση και των δύο πλευρών για την εξεύρεση μιάς κοινά αποδεκτής λύσης.

Λίγο αργότερα, χθες το βράδυ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Ντάισεμπλουμ, ο οποίος είπε στον κ. Τσίπρα ότι έγινε μια παρεξήγηση, κατά την διάρκεια της συνέντευξης με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Αργά το βράδυ και μετά το δείπνο που είχε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο Ολάντ και την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε σχετικά με την συζήτηση που είχαν για την Ελλάδα, με την σημείωση ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική νύξη για τη χώρα μας.

Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης


Σειρά διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκινά ο Γ.Βαρουφάκης.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας).

Αύριο, ο Γ.Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν στις 11:00 το πρωί (13:00 ώρα Ελλάδος) με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη σύμφωνα με το sofokleousin, ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 το πρωί (12:30 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη του αμερικανού ομολόγου του εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο Λευκός Οίκος, ο εκπρόσωπος του οποίου αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα