Τελεσίγραφο από Fitch: Συμφωνία ως 15 Μαϊου ή υποβάθμιση

Αν ως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μαίου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση

Το μαχαίρι στο λαιμό του Αλέξη Τσίπρα βάζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Ο διεθνής οίκος απέστειλε εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση, να καταλήξει σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με τους δανειστές έως τις 15 Μαϊου, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανή υποβάθμιση.

Ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης τόνισε στο περιθώριο της σημερινής τηλεδιάσκεψης ότι: «Αν ως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μαίου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση».

«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης».

Η Fitch υπογράμμισε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τον κλάδο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η Fitch εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012.

Προειδοποιητικές βολές

Οι προθέσεις του οίκου δεν πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η Fitch στις 16 Ιανουαρίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω υποβάθμισης του Outlook σε αρνητικό από σταθερό. Η Fitch διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση σε "B".

Υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων για το 2014, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος σημαντικών πιέσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως μετριέται από την τρόικα αναμένεται, σύμφωνα με την Fitch, στο 1,5 του ΑΕΠ. Το έλλειμμα με βάση το EDP εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ. Η επίτευξη και η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος άπτεται στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Μια μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι το καλοκαίρι δεν αποτελεί βασικό σενάριο της Fitch, ωστόσο εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξανόταν ο κίνδυνος για ενίσχυση των δυσκολιών αναχρηματοδότησης, όπως επίσης και ο κίνδυνος για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα