Στο Μαξίμου ο Μάρτιν Σουλτς. Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς έφτασε λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο έλληνας πρωθυπουργός κατέβηκε για να τον υποδεχτεί στα σκαλιά. Οι δυο τους είχαν θερμό εναγκαλισμό .

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να τεθούν από την ελληνική πλευρά τρία σημεία. Πρώτον η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεύτερον η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τρίτον η αμοιβαία προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για αντιμετώπιση της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε., με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς για τη στάση της χώρας μας στο θέμα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Από την πρώτη στιγμή το αντικείμενο της ελληνικής θέσης ήταν να αντιμετωπιστεί η χώρα σαν ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Δεν μπορεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση χωρίς ουσιαστικό διάλογο με σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών. Σε ό,τι αφορά την ουσία υπάρχει ανοιχτός διάλογος στα όργανα της Ε.Ε. και το μεσημέρι συγκαλείται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν επίσης την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης που εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ενόχλησή της για την δήλωση που εξέδωσε ο Ντόναλντ Τουσκ για προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση».

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Την Παρασκευή ο Μάρτιν Σουλτς θα μεταβεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα