Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα το υπουργικό συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης

Τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου πλαισιώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό. Δίπλα στον κ. Βαρουφάκη βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και της ΔΕΗ, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ανάκληση των απολύσεων στον Δημόσιο Τομέα που έγιναν με παράνομες διαδικασίες (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ) και στήριξη των ανασφάλιστων δίνουν το στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς και θα τονίσει ότι ο χρόνος δεν περισσεύει, καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει 10 αντί 18 υπουργεία και αποτελείται από 13 υπουργούς (3 εκ των οποίων είναι Επικρατείας), 20 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς. Πρόεδρος της Βουλής, θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θα συναντηθεί σήμερα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα

Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργά χτες το βράδυ πως σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα εστιάσει σε τρία πράγματα, όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης:

1. Θα βάλει στο προσκήνιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες, η σίτιση και η στέγαση θα αποτελέσουν κορμό της πολιτικής της νέας κυβέρνησης

2. Θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

3. Θα υπερτονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στη λειτουργία της κυβέρνησης, εστιάζοντας και στις συμπεριφορές των υπουργών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ανοιχτές τις «πόρτες» τους στον πολίτη και στα προβλήματά τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα