Τσίπρας: Συμμαχίες και με αυτοδυναμία, λύση με εταίρους έως Ιούλιο

Καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο ελληνικός λαός, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολίτες «ανεξαρτήτως αν στο παρελθόν βρέθηκαν στις κάλπες με την Αριστερά του» να ψηφίσουν για την Ελλάδα και το μέλλον και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ», τη «μόνη ασφαλή επιλογή», όπως είπε, «να σταματήσει η καταστροφική πολιτική στη χώρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τη ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες, σε μονολόγους, γιατί δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά μονό μια επικοινωνιακή στρατηγική του φόρου και τρόμου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει την αίσθηση ότι την επόμενη μέρα των εκλογών οι πιο σοβαρές συγκρούσεις θα γίνουν μέσα στη χώρα και αυτές θα είναι με τη διαπλοκή.

Ερωτηθείς τι μέτρα θα πάρει υπέρ της μεσαίας τάξης, επανέλαβε πως το αφορολόγητο θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ, καθώς και ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και στη θέση του θα μπει φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η τρόικα είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός.

Σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι ήρθε ή ώρα να μιλήσουμε για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης οι οποίες δεν τηρούνται.

Πρόσθεσε πως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε. και επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει στροφή, να φύγει από την καταστροφική λιτότητα και να υιοθετήσει επεκτατικές πολιτικές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν «πολύ σημαντικές δυνατότητες να καταλήξει με επιτυχία η διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο να πάμε δυνατή με καθαρή εντολή».

Μάλιστα, όπως είπε, θα ζητήσει από όλους να βάλουν πλάτη. «Μου ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, δεν μπορούσα, εγώ θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση» είπε.

Όπως επισήμανε «έχουμε στρατηγική, δεν αναγνωρίζω στην κ. Μέρκελ να είναι κάτι ξεχωριστό ως προς τους άλλους ηγέτες. Είναι μία από τους 28 και γι' αυτό δεν θα τρέξω να συναντηθώ μαζί της».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει θα είναι στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων, σχολίασε:

«Εσβησε και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί για τα περί περιορισμένου χρόνου διαπραγμάτευσης», αποδίδοντας τα στενά χρονικά περιθώρια σε «επιδίωξη να δημιουργηθεί η αίσθηση του κατεπείγοντος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση είναι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου οπότε λήγουν ομόλογα άνω των 10 δισ. αλλά και το ίδιο το κόμμα επιθυμεί έως τότε να έχει βρεθεί μία «βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Επεκτείνοντας τη θέση του σε σχέση με την Ευρώπη σημείωσε ότι μια τέτοια λύση έχει ανάγκη και η Ευρώπη, «ανάγκη από μία αλλαγή» όπως είπε κρίνοντας ότι «αν δεν αλλάξει θα κλυδωνιστεί, δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τη γνωρίσαμε έως σήμερα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, «χωρίς να πειραματιστούμε με μεθόδους αυταρχισμού» και πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και θα είναι ένα από τα πρώτο νομοσχέδια.

Σχετικά με την προεδρική εκλογή και αν θα επιλέξει τον Σταύρο Δήμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την εκτίμησή του στον κ. Δήμα δηλώνοντας, ωστόσο, ότι έχει συμβολίσει τις δυνάμεις του χθες.

Πρόθεσή του, όπως σημείωσε, είναι η πρόταση του κόμματος να είναι μία πρόταση με κριτήριο «το κύρος του θεσμού όχι κατ' ανάγκην τις απόψεις αλλά τα δημοκρατικά καθήκοντα που ορίζει το Σύνταγμα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που το Σύνταγμα ορίζει. Αυτά θα είναι τα κριτήρια τα δικά μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει το απόγευμα, στο Ηράκλειο, την τελευταία του ομιλία πριν από τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα