Στροφή Σαμαρά για τους 180 της Προεδρικής εκλογής και εκλογές αργότερα

Μάλλον ένα από τα τελευταία του χαρτιά παίζει ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφασή του να προχωρήσει σε άνοιγμα προς τους βουλευτές προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λυθούν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της Συνταγματικής αναθεώρησης και μετά η χώρα να πάει σε εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ζητούσε «καθαρή λύση» δηλαδή υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα ή εκλογές, οι βολές που δεχόταν ο πρωθυπουργός τόσο από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και από το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς με το άνοιγμα που έκανε δείχνει ότι παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, βάζει στον «πάγο» τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ενώ παίζει τα ρέστα του προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο με την κίνησή του αυτή ο Αντώνης Σαμαράς κινείται με γνώμονα την επόμενη ημέρα προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει τόσο την αρχηγία όσο και τον έλεγχο του κόμματος. Στο Μαξίμου υπήρξαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις., μετά την ψυχρολουσία του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας που στρίμωξε τον πρωθυπουργό στη γωνία.

Από την μία πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη επιτέθηκε στο Μαξίμου τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το χρέος του αντλώντας 5 ψήφους από την Κεντροαριστερά (στην πρώτη ψηφοφορία) την ώρα που η ΝΔ δεν κατάφερε να αντλήσει κανένα ψήφο. Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όλους τους τόνους ζητούσε συναίνεση και αποφυγή των πρόωρων εκλογών γεγονός που προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καραμανλικοί βουλευτές ζητούσαν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ανοιχτά λόγο για συναίνεση ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά με τις συναντήσεις που έκανε τόσο με τον Πάνο Καμμένο όσο και με τον Κάρολο Παπούλια.

Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός καθώς παρά το γεγονός ότι Καραμανλής-Μητσοτάκης στηρίζουν στο προσκήνιο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, το πρωθυπουργικό επιτελείο διέγνωσε ότι στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα από τους υποψήφιους δελφίνους αλλά και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ήταν σε πλήρη εξέλιξη αφήνοντας ακάλυπτο τον πρωθυπουργό.

Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να κινήσει τις εξελίξεις έτσι ώστε να παραμείνει κυρίαρχος των εξελίξεων. Ο βασικός στόχος παραμένει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ωστόσο ο πρωθυπουργός με το άνοιγμα για διεύρυνση ρίχνει το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα καθιστά υπεύθυνα για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα καλεί σε συστράτευση της δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και κρατά με το μέρος του τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το Μαξίμου μετά την πρώτη ψηφοφορία. Επίσης στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος καθώς φέρνει προ τετελεσμένων εξελίξεων τους εσωτερικούς του αντιπάλους οι οποίοι προς το παρών βάζουν τα μαχαίρια στη θήκη τους.

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές θα καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα από το ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα τονίσει την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και έκλεισε κάθε χαραμάδα συνεννόησης.
Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ότι μειώνοντας τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρηθεί στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας βάζοντας «φρένο» στις φιλοδοξίες των δελφίνων.
Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν με νόημα ότι ενδεχομένως ο Αντώνης Σαμαράς κρύβει και άλλους άσσους στο μανίκι του…

 

 

πηγη www.sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα