Πολύ μακριά από τους 180

Κάτω από τον πήχη των κυβερνητικών προσδοκιών έκλεισε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και στον τρίτο γύρο, γεγονός που έχει προκαλέσει κατήφεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι το «160» είναι τόσο μακριά από τα 180 «ναι» που χρειάζεται ο Σταύρος Δήμας για να εκλεγεί, αλλά τόσο κοντά στις πρόωρες εκλογές. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν απομακρύνονται, αλλά αποκτούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής τους, με πιθανότερες είτε την 25η Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός που σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής δεν πήρε στις αποσκευές του το αποτέλεσμα που περίμενε και τα σενάρια που καλλιεργήθηκαν πριν και μετά την κάλπη για συνεννόηση με εκλογή Προέδρου, ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας εκλογών αδυνατίζουν μετά το «όχι» τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους Πάνο Καμμένο και Φώτη Κουβέλη που μίλησαν για εκλογές, ώστε να μιλήσει ο λαός.

Κακός οιωνός

Αν η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν ως κακό οιωνό την τούμπα που έφαγε στα σκαλοπάτια της Βουλής ο υπεύθυνος Τύπου του γραφείου του προέδρου της Βουλής Τάκης Κάμπρας την ώρα που ετοιμαζόταν να χαιρετήσει τον Αντώνη Σαμαρά, όταν έφτανε στο Κοινοβούλιο. Τα όσα ακολούθησαν τους επιβεβαίωσαν. Τα 160 «Δήμας», 135 «παρών» και οι πέντε απουσίες πάγωσαν ακόμη και τους πιο συγκρατημένους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Για παράδειγμα, τόσο ο Παναγιώτης Μελάς όσο και ο Γιάννης Κουράκος δεν συντάχθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία, με τον πρώτο πάντως να δηλώνει αργότερα «είμαι 80% υπέρ του Σταύρου Δήμα», προκαλώντας τα σχόλια διαφόρων.

Πέντε απουσίες

Την ίδια ώρα, συνολικά πέντε βουλευτές απουσίαζαν, τέσσερις εκ των οποίων -υπό προϋποθέσεις- μπορεί στις επόμενες ψηφοφορίες να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για τους Γιώργο Κασαπίδη (πήγε στην κηδεία του πατέρα του), Κώστα Γιοβανόπουλο (παρέστη και ο ίδιος στην κηδεία), Ευστάθιο Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ενώ απουσίαζε και η Α. Χατζησοφιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με επιστολή είπε ότι θα ψήφιζε «παρών», αλλά η ψήφος της δεν προσμετρήθηκε.
Αντιθέτως, «ναι» στον Σταύρο Δήμα είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Γ. Νταβρής, Χ. Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, οι Β. Πολύδωρας, Β. Οικονόμου, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Ιατρίδη και Β. Καπερνάρος συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση και καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα