Τα βλέμματα στους Ανεξάρτητους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών στρέφονται τα βλέμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση συγκέντρωσε κατά την πρώτη χθεσινή ψηφοφορία 160 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι 15 ψήφισαν «παρών», οι 5 υπέρ του Σταύρου Δήμα και ακόμη 4 απουσίαζαν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι απουσίαζαν, στην επερχόμενη ψηφοφορία την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Από τα έδρανα έλειπαν χθες οι κ.κ. Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

- Καπερνάρος: «Παρών» αν δεν υπάρξει συναινετική πρόταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο Γιώργος Κασαπίδης ενημέρωνε ότι δεν θα παρευρίσκεται στην ψηφοφορία, καθώς έχασε τον πατέρα του και έπρεπε να βρίσκεται στην κηδεία. Ωστόσο τόσο ο Γιώργος Κασαπίδης όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους.

Έκπληξη και αιφνιδιασμό προκάλεσε η στάση του ανεξάρτητου βουλευτή Α Πειραιώς, Παναγιώτη Μελά που προτίμησε το «παρών» κατά τη χθεσινή ψηφοφορία. Αργότερα σε δηλώσεις του, όμως, δεν απέκλεισε να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα. Ο Παναγιώτης Μελάς εξήγησε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν και είπε χαρακτηριστικά: «Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%».

Ειδικότερα από τους ανεξάρτητους «παρών» ψήφισαν οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πάρις Μουτσινάς, Ιωάννης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και οι κυρίες Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουράκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει την ψήφο του και να φωνάξει το όνομα του Σταύρου Δήμα στην δεύτερη ψηφοφορία υπό τρεις προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων», ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμός ημερομηνίας εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Ο κ. Κουράκος, καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, πρέπει να συντρέξουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις».

Μέχρι στιγμής, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι κ.κ. Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και η Κατερίνα Μάρκου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα