Βενιζέλος - Σόιμπλε: Πολιτική σταθερότητα ενόψει της εκλογής Προέδρου

Η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας ενόψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναδείχθηκε ως το κεντρικό σημείο της χθεσινής συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του επιβεβαίωσε την επιμονή του Βερολίνου στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε πεπεισμένος για το πέρασμα στην προληπτική πιστωτική γραμμή και ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται μόνο ένα βήμα πριν από το άνοιγμα ενός νέου πλαισίου αναφοράς, εντελώς διαφορετικού από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας.

«Η επιμήκυνση των δύο μηνών θα καταστήσει δυνατό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα ακόλουθα βήματα. Στο Eurogroup όμως είπαμε ήδη ότι είμαστε, σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, έτοιμοι να διαθέσουμε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλά αυτό είναι ένα βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και τότε θα μπορεί να βασιστεί στην συνέχιση της αλληλεγγύης της Ευρώπης και της Γερμανίας.

Αναγνώρισε ωστόσο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και έκανε λόγο για έναν δύσκολο και επώδυνο τρόπο, της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος αποδείχθηκε ορθός.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και το πέρασμα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ, αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή επισήμανε ότι, αν υπάρχει επιτυχής έκβαση και αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση θα έχει στην διάθεσή της 18 μήνες προκειμένου να απογειώσει, όπως είπε, την οικονομία. Αυτό ήταν και το σκεπτικό, τόνισε, πίσω από την απόφαση που έλαβαν από κοινού ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς για επίσπευση της διαδικασίας.

Τη συζήτηση βεβαίως μονοπώλησε το πολιτικό θέμα και ο Γερμανός πολιτικός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην διακοπούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, χωρίς να αναληφθούν δεσμεύσεις, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος.

Πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας ανέφεραν μάλιστα ότι η Αθήνα προτίθεται να ζητήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ να μετατραπεί σε προληπτικό, καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «οι αγορές αγαπούν το ΔΝΤ» και η συμμετοχή του βοηθά να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά το εάν το Βερολίνο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την προεδρική εκλογή, από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέστη απολύτως σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε αφού ελήφθη η απόφαση και πριν αυτή ανακοινωθεί.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Αντιπροέδρου, ο κ. Βενιζέλος επέμενε ειδικά σε αυτό το σημείο, καθώς «είχε τις εμπειρίες του παρελθόντος».

Σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχει ευκολότερη αποστολή, αφού θα συναντηθεί με τους «αδελφούς» σοσιαλδημοκράτες, τον Αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όσο και αν η ατζέντα περιλαμβάνει, θεωρητικά, διμερή και διεθνή θέματα, είναι βέβαιο ότι τις συζητήσεις θα μονοπωλήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα