Αδιέξοδο στο Παρίσι. Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας

Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που από την κόλαση οδηγεί στο φως, κατά τον Μίλτον στο Paradise Lost και από ότι φαίνεται έτσι είναι και ο δρόμος που θα οδηγήσει την τρόικα στην Αθήνα και το κλείσιμο του 5ου review.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος από το γεγονός πως σύγκληση με την τρόικα δεν υπήρξε. Ο Πρωθυπουργός στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και με τους υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι προκειμένου να σχεδιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Από το διήμερο στο Παρίσι πάντως δεν βγήκε λευκός καπνός και ο δρόμος παραμένει το ίδιο μακρύς όσο και πριν.

Μάλιστα εξαιρετικά πιθανή φαντάζει μία τρίτη συνάντηση Τρόικας και κυβέρνησης στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, καθώς αυτός ο γύρος των συζητήσεων ναυάγησε.

Μετά από συζητήσεις τουλάχιστον 16 ωρών, με μόλις ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο από τις 5 ως τις 8 τα ξημερώματα, παραμένει το μεγάλο αγκάθι του δημοσιονομικού κενού για το 2015 με την Τρόικα να έχει στυλώσει τα πόδια για την κάλυψή του και την Τρόικα να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα, εξετάζοντας γραμμή - γραμμή τον προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν από το Παρίσι ότι αυτή τη φορά η Τρόικα δεν προσδιόρισε το συνολικό και ακριβές ύψος του κενού, όμως ζήτησε αποθεματικό 1,2 δισ. για το 2015, τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το αποθεματικό να ξεπερνά το 1 δισ. Επιπλέον, ρίχνει πολύ χαμηλά τον πήχη της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, σε μόλις 70% των βεβαιωμένων οφειλών, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιτείνει πως ήδη έχει εισπραχθεί το 44% και είναι εφικτό ακόμα και ένα 80%.

Παρομοίως, η Τρόικα κάνει χαμηλότερες εκτιμήσεις για την απόδοση που θα έχουν οι μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Μετά από ώρες συζητήσεων οι δύο πλευρές κατέληξαν στο να έχουν εντοπίσει κενά προς κάλυψη ύψους 1,773 δισ. ευρώ προερχόμενα από πέντε κωδικούς του προϋπολογισμού. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η συζήτηση σταματάει εδώ, αφενός γιατί υπάρχουν πτυχές του προϋπολογισμού που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί, αφετέρου γιατί δεν είναι γνωστή και η πλήρης επίπτωση του ενιαίου μισθολογίου, των απολύσεων στο δημόσιο και ορισμένων παραμέτρων του ασφαλιστικού. Επίσης, δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΥΥ αδιευκρίνιστου πια ύψους.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση συζήτησε σε κάποια φάση κάλυψη του κενού από το wage bill (συνολική μισθολογική δαπάνη = αριθμός εργαζομένων Χ τιμές μισθών), τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως ούτε και η ίδια η Τρόικα τους παρουσίασε την ακριβή “σούμα” των αποκλίσεων. Πηγές της Τρόικας εκτιμούν ότι μιλάμε για ένα ποσό που χρήζει εξηγήσεων ανάμεσα στα 2 και στα 3 ευρώ.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση φέρεται να συζήτησε την ενοποίηση τριών μεγάλων ελληνικών ταμείων σε ένα, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Για την Τρόικα το ασφαλιστικό είναι ζήτημα κλειδί και ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που οι συνομιλίες δεν είχαν επιτυχία.

Αντιθέτως, τα θέματα αρμοδιότητας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μπήκε στη συζήτηση μεταμεσονύκτιας ώρας, παρουσίασαν το μεγαλύτερο βαθμό σύγκλησης από κάθε άλλο υπουργείο. Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε προσέγγιση στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου. Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση έλεγε στον Τύπο ότι “τουλάχιστον σήμερα δεν έθεσαν το ζήτημα του 50 συν 1 για την κήρυξη των απεργιών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα το θέσουν σε επόμενη συνάντηση”. Η ίδια πηγή δε διευκρίνισε τι τύχη είχε στις συζητήσεις το lockout και αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ψηφίσει μια τέτοια διάταξη στο Κοινοβούλιο.

Όλα αυτά δείχνουν πως πραγματικός χρόνος για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας μέχρι την 8η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει, ενώ κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν σε δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τον οποίο “ η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος και πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Πρώτη όμως ψηφοφορία για τον Πρόεδρο θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε το διήμερο "λιθαράκι για την ολοκλήρωση του ελέγχου", μίλησε για "περίεργο review" και δύο πλευρές περιχαρακωμένες στις θέσεις τους. Με βάση τα παραπάνω κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και μέσα στο 2015, κάτι το οποίο θα αρχίσει να σχηματοποιείται ήδη από την συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης, στην οποία από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάκος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα