Φωτιές άναψε η παρουσία Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Εντάσεις προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η παρουσία του ακάλεστου Χρύσανθου Λαζαρίδη στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εμφάνιση του συνεργάτη του πρωθυπουργού φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση του Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς, είχε ενημερώσει προ ημερών πως δεν προβλέπεται παρουσία άλλων στελεχών στη συνάντηση εκτός από εκείνους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η κίνηση Χαρδούβελη να τηλεφωνήσει στον Ευ. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει για την παρουσία Λαζαρίδη.

Σε αυτό το κλίμα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (ώρα 18.00) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο, η οποία και πραγματοποιείται υπό το βάρος των αποστάσεων που κρατάει το ΠΑΣΟΚ από τις διαπραγματεύσεις αλλά και των διαρροών για ενόχληση Βενιζέλου από τις συνεχείς αναβολές στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια πρώτη εικόνα από τη διαπραγμάτευση πριν συναντηθούν οι δύο αρχηγοί, ενώ κι ένα μικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε χθες ο κ. Σαμαράς είχε ως συνέπεια τη μετάθεση της συνάντησης για σήμερα το απόγευμα.

Η διαρροή από κύκλους του ΥΠΟΙΚ και του ΠΑΣΟΚ, ότι ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε θέμα συμμετοχής Λαζαρίδη στην ομάδα που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν μάλλον είναι το λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει τον τελευταίο καιρό, καθώς η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων φαίνεται όλο και πιο δύσκολη, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ παράλληλα στρώνεται από διάφορους κύκλους το χαλί των πρόωρων εκλογών.

Η επίσημη κυβερνητική αντίδραση είναι ότι "στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν ετέθη θέμα από κανέναν για τον κ. Λαζαρίδη. Επιπλέον, ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι κομματικό στέλεχος, είναι κυβερνητικό στέλεχος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Άλλωστε είναι εκείνος που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τα μαθηματικά του χρέους με συμφωνία και του κ. Βενιζέλου, συνεπώς είναι απαραίτητος σε κάποιο στάδιο τουλάχιστον των συζητήσεων".

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να βγει ανακοίνωση από το γραφείο του που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα ότι δηλαδή δεν ετέθη θέμα για τον κ. Λαζαρίδη.

Το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες με πηγή "κορυφαίο παράγοντα του υπ. Οικονομικών", ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Λαζαρίδη, είπε: "Ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ".

Το χρονικό της "παρεξήγησης"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει προ ημερών πως δεν προβλέπεται παρουσία άλλων στελεχών στη συνάντηση εκτός από εκείνους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε πως το Παρίσι ήταν εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι δεν θα ήταν ορθό να παρίστανται κομματικές αντιπροσωπείες και υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν εξέφρασε αντίρρηση καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να διαβουλευθούν απευθείας Πρωθυπουργός-Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε εν συνεχεία τους κυρίους Πρωτόπαπα και Πιερρακάκη ότι δεν θα παρίστανται στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Ωστόσο, η παρουσία Λαζαρίδη το πρωί της Τρίτης έφερε αντιδράσεις, με τον Γκ. Χαρδούβελη να ενημερώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως ο συνεργάτης του πρωθυπουργού βρίσκεται στη σύσκεψη.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο έτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας την αποχώρηση των δύο και αναφερόμενοι σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκδίωξη τους από το υπουργείο, σημείωναν: "Δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια του ΥΠΟΙΚ για την παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού. Αποχώρησαν γιατι δεν θα συζητήτω το θέμα του χρέους σε αυτή τη φάση. Ενημερώσαμε για την παρουσία παντως και τον κ. Βενιζέλο".

Η ένταση υποβόσκει εδώ και μέρες


Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και αυτή άναψε με τις αναφορές περί "κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι "η ΝΔ είναι η μόνη δημοκρατική παράταξη και η παράταξη του εκσυγρονισμού".

Έχουν προηγηθεί πάλι την περασμένη εβδομάδα διαρροές από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για το φραστικό επεισόδιο του κ. Λαζαρίδη με τον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο κ. Ζωγράφο, που οδήγησαν στην παραίτηση του τελευταίου.

Σε αυτό το κλίμα έγινε γνωστό ότι η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου -που αρχικώς είχε λεχθεί ότι θα γίνει την Δευτέρα και εν συνεχεία την Τρίτη- τελικώς μετατέθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης.

Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου και το υπ. Οικονομικών προχωρούν μόνα τους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωρίς να έχει προηγηθεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου προκειμένου να καθοριστεί από κοινού η διαπραγματευτική στρατηγική και οι κόκκινες γραμμές.

Από το ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχουν θέσει θέμα για το ποιος συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο δηλώνουν με νόημα ότι αυτός που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση έχει και την ευθύνη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα