Λοβέρδος: Εγώ δεν θα έβαζα αυτά τα κριτήρια για τις μετεγγραφές

Το ότι οι αιτήσεις για μετεγγραφές ειδικά για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, μιλώντας στην εκπομπή Live U και στην Πόπη Τσαπανίδου.

«Οι αιτήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, γιατί ο νόμος της 4ης Μαΐου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές δηλαδή, προέβλεψε δικαίωμα μετεγγραφής, παρά κάθε προηγούμενη εμπειρία. Ακούμπησε στην ανάγκη αντιμετώπισης της φτώχειας, της αδυναμίας των γονιών να έχουν δύο και τρία σπίτια και υπό την έννοια αυτή δόθηκε όχι δυνατότητα απλώς μετεγγραφής, αλλά το δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους», είπε.

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι οι φοιτητές που θα πηγαίνουν μέχρι τις 24 του μήνα για να εγγραφούν στις σχολές που πέρασαν, θα πρέπει να δηλώνουν αν θέλουν να  πάρουν μετεγγραφή. Μάλιστα από τα πρώτα στοιχεία που έχει το υπουργείο, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Αποφασίστηκε επίσης ότι το υπουργείο δεν θα εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, ώστε να κερδίσει λίγο χρόνο για να μπορέσουν να εξετάσουν όλες τις εγγραφές και πόσες από αυτές συνοδεύονται από αιτήσεις για μετεγγραφή.

Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε επίσης ότι αν ήταν στο χέρι του δεν θα έβαζε αυτά τα κριτήρια για τις μετεγγραφές και άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση ψηφοθήρησε προ των εκλογών με τον προηγούμενο υπουργό.

«Εγώ δεν θα το χειριζόμουν έτσι. Θα έβαζα εισοδηματικά κριτήρια που δεν έχει. Ο νόμος δεν λέει ότι αυτό είναι δικαίωμα μόνο των φτωχών. Λέει ότι είναι δικαίωμα όλων. Θα έβαζα επίσης ποσοτικά κριτήρια για το πόσους φοιτητές κάθε τμήμα ή κάθε ΤΕΙ μπορεί να αντέξει. Δεν μπήκαν… Ένας έντιμος πολιτικός δεν είναι Μαυρογιαλούρος… άλλα στις 4 Μαΐου πριν από τις εκλογές και άλλα τις 25 Μαΐου. Ένας έντιμος πολιτικός πρέπει να σταθεί στο ύψος του προβλήματος, να δώσει έντιμες λύσεις και διαμορφώνουμε έντιμες λύσεις εκεί που ο νόμος έχει κενά», είπε ο υπουργός.

Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το υπουργείο εξετάζει τρεις προτάσεις για να μην σημειωθεί συνωστισμός υποψηφίων σε συγκεκριμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναλυτικά:
• Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα πολλοί μπορούσαν να έλθουν σε ΑΕΙ της Αθήνας από περιφερειακό ΑΕΙ, χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα. Τώρα εξετάζεται η χορήγηση μετεγγραφής μόνο σε σχολή του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου.
• Μετεγγραφές θα γίνονται μόνο προς Τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές.
• Εξετάζεται η κατανομή των δικαιούχων σε ΑΕΙ με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Παν. Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα